Suomalaisella luomukauralla rajattomat markkinat maailmalla
Kysyntää kasvattavat sekä luomun suosion nousu että pyrkimys yhä terveellisempään ravintoon.Luomukauraa ei voi Suomessa tuottaa liikaa. Menekkiä maailmalla olisi vaikka kuinka paljon – ainoa ongelma on liian niukka tuotanto.
Näin sanoo luomualan konkari ja Organic Food Finland -vienninedistämisyhtiön perustaja Erkki Pöytäniemi.
Hänellä on kokemusta noin kahdenkymmenen yrityksen luomuviennin käynnistämisestä. Nyt Pöytäniemi työskentelee muun muassa Fazer Myllyn kanssa. Siihen liittyen hän on selvittänyt luomukauran markkinoita maailmalla.
Luomun maailmanlaajuinen kysyntä on Pöytäniemen mukaan kasvanut kymmenen prosentin vuosivauhtia jo parinkymmenen vuoden ajan.
Maailman luomukaurahiutaleiden markkinat ovat tällä hetkellä kokoluokkaa 150 000–210 000 tonnia. Myynnin vuotuinen kymmenen prosentin kasvu vastaa Suomen koko vuoden luomukauratuotantoa.
Suomalaismyllyillä on vahva asema maailman luomuhiutalemarkkinoilla, mutta kasvu uhkaa hyytyä raaka-aineen puutteeseen.
Pöytäniemi toteaa, että luomuvilja-alastamme liian pieni osa on kauraa. Lisäksi liian suuri osa luomukaurasta myydään tavanomaisena tai katoaa muulla tavoin luomumarkkinoilta.
Niinpä myllyteollisuus joutuu tuomaan luomukauraa.
"Toiminta ei ole kestävällä pohjalla, jos joudumme valmistamaan vientihiutaletta virolaisesta tuontikaurasta."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

