Hunajaisia makuelämyksiä tarjolla: Haskapit alkavat kypsyä
Pohjoisilta alueilta kotoisin oleva, sinikuusamasta jalostettu marja sopii hyvin Suomen oloihin. Haskapin hunajaisen makeat marjat sopivat niin tuoreeltaan nautittaviksi kuin vaikkapa piirakan täytteeksi mustikan tapaan.Haskapit alkavat olla kypsiä ja ensimmäisiä marjoja voi päästä maistamaan lähiviikkoina, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto (HML). Sato kypsyy kesä–elokuussa lajikkeesta riippuen.
Haskap on koristepensaana käytetyn sinikuusaman syötäväksi jalostettu muoto. Haskapista viljellään sen kahta alalajia: marjasinikuusamaa ja makeasinikuusamaa. Jälkimmäistä kutsutaan kansainvälisesti nimellä haskap tai lempinimellä hunajamarja.
Suomessa haskap on melko uusi viljelykasvi, mutta se sopii hyvin täkäläisiin oloihin, koska pensas on kotoisin pohjoisilta alueilta. Suomessa haskapia viljelee HML:n mukaan yli 70 tilaa yhteensä noin 40 hehtaarin alalla.
Haskapin marja on sininen, muodoltaan pitkulainen ja maistuu hunajaiselta. Marjat voi syödä tuoreeltaan mutta niitä voi myös pakastaa tai kuivata, HML vinkkaa. Haskapia voidaan käyttää mustikan tavoin leivonnassa, hilloissa tai mehuissa.
EU salli haskapin marjojen myynnin elintarvikkeena vuonna 2018.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





