Uusi kotimainen varhaisperunalajike juhannukseksi kauppoihin – Jussille povataan menestystä myös ulkomailla
Vanha tuttu Timo saa kilpailijan, kun Jussi rynnistää juhannuspöytiä kohti.Sitten 1970-luvun puolivälin markkinoille ei ole tullut uutta Suomessa jalostettua varhaisperunalajiketta. Nyt Timo saa rinnalleen Boreal Kasvinjalostuksen Jussin.
Boreal lupaa, että Jussi tuottaa hyvin mukuloita ja kasvaa nopeasti.
Lajike voidaan istuttaa varhain keväällä kylmään maahan ja sitä voidaan viljellä kaikilla perunan viljelyalueilla Suomessa.
"Uutuuden nimi sisältää asiakaslupauksen: se valmistuu juhannukseen mennessä", kertoo markkinointipäällikkö Ulla Kommeri Borealilta.
Hänen mukaansa yksi Jussin eduista Timoon verrattuna on, että sen mukulat ovat hieman pienempiä ja jauhoisempia. Lisäksi mukuloiden ylisuureksi kasvamisen riski on pienempi. Näin se ei maistu vetiseltä, kuten osa kuluttajista Timosta ajattelee.
Lisäksi uutuus on pinnaltaan sileä, keltamaltoinen ja kaunis, Kommeri kehuu.
Tänä vuonna Jussia kasvaa arviolta noin 200 hehtaarilla, mikä on runsas viidennes Suomen katteen alla kasvavasta varhaisperunan koko tuotantomäärästä.
Ensi vuodeksi povataan 400 hehtaaria, mikä tuottaisi puoli miljoonaa kiloa Jussi-perunoita.
Suomen siemenperunakeskus Oy (SPK) edustaa uutuuslajiketta. Myyntipäällikkö Tommi Tuomela SPK:sta uskoo, että hiljalleen Jussi valtaa markkinaosuutta muilta varhaisperunoilta.
Jussia on kokeiluviljelyssä Tanskassa ja Saksassa. "Emme vielä ole saaneet tuloksia, mutta ei ole mitään syytä epäillä, etteikö Jussi toimisi myös etelässä."
Jussi on mukana Syödään yhdessä –hankkeessa, joka on osa Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Itsenäisen Suomen juhlaperunaksi pääseminen oli oikeastaan sattumaa.
"Risteytykset aloitettiin jo 2000-luvun alussa. Huomattiin, että lajike saadaan isommin markkinoille vuonna 2017. Otimme yhteyttä Elo-säätiöön ja pääsimme mukaan", Kommeri kertoo.
Sekä Boreal että SPK haluavat vaalia ja uudistaa varhaisperunaan liittyviä perinteitä sekä lisätä kotimaisen varhaisperunan kulutusta ja tuotannon arvostusta.
"Varhaisperuna on suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan", Kommeri sanoo.
Lue myös
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

