Muutama elintarvikeyritys vaatii rehungm-vapautta
Yhä useampi suomalaissika ryhtyy tänä vuonna syömään gm-rehua. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoSuomalaisista elintarvikealan yrityksistä muutama edellyttää tuottajiltaan geenimuuntelemattomien rehujen käyttöä.
Gm-vapauteen ovat sitoutuneet ainakin Valio, Snellman ja osin myös Saarioinen.
Moni iso elintarvikealan toimija on hyväksynyt gm-raaka-aineen käytön rehuissa jo muutama vuosi sitten.
Valio lisäsi GMO-vapaa valinta -merkinnän tuotepakkauksiinsa vuonna 2 010.
Päätöstä oli suunniteltu pitkään ja se tehtiin lopulta kuluttajatutkimuksen pohjalta, Valion alkutuotantojohtaja Juha Nousiainen sanoo.
”Kuluttajilla oli selkeä halu käyttää gm-vapaita tuotteita.”
Valion linjaus ei ole kannanotto geenimuuntelun puolesta tai sitä vastaan. ”Se on tarjoamamme vaihtoehto.”
Tuottaja sitoutuu gm-vapaiden rehujen käyttöön allekirjoittaessaan Valion laatusopimuksen.
Päätös on Nousiaisen mukaan voimassa toistaiseksi.
”Vaikea sanoa, miten maailma muuttuu.”
Tällä hetkellä geenimuuntelua käytetään rehuista maissin ja soijan tuotannossa. Nousiaisen mukaan niitä on helppo välttää.
”Soijan syöttämisessä suomalaisille naudoille ei ole järkeä. Rypsi on paras vaihtoehto.”
Lihatalo Snellman on vaatinut tuottajiltaan gm-vapaiden rehujen käyttöä vuoden 2012 alusta lähtien.
”Se on strateginen valinta. Haluamme tehdä puhtaita, luonnollisia tuotteita”, alkutuotannon johtaja Tomas Gäddnas kertoo.
Rehukasvien gm-vapaus on yksi osa Snellmanin sikakonseptia ”Kunnon suomalaista maatiaispossua perhetilalta”.
”Tuotantoketjumme pitää kestää avointa julkista tarkastelua. Uskon, että geenimuuntelusta keskustellaan vielä joskus enemmän.”
Ratkaisu tehtiin tuottajia kuunnellen. Heistä yli 90 prosenttia piti päätöstä hyvänä.
Gm-vapautta ei ole vielä juuri mainostettu, eikä painettu tuotepakkauksiin. Gäddnäsin mukaan sen aika saattaa olla myöhemmin.
Hän muistuttaa, että valmis tuote luokitellaan gm-vapaaksi, vaikka siinä käytettävän lihan kasvatukseen olisi käytetty gm-soijaa.
Gäddnäs tietää, että rehuteollisuus pohtii gm-raaka-aineen käyttöä jatkuvasti.
”Toistaiseksi siellä on ollut halua jatkaa gm-vapautta, kun elintarviketeollisuus on sitä halunnut.”
Raisio on ilmoittanut harkitsevansa gm-soijan käyttöön ottamista.
Jos rehufirma luopuisi kokonaan gm-vapaudesta, se olisi Snellmanille ikävä uutinen.
”Se tarkoittaisi meille yhtä rehutoimittajaa vähemmän. Toivottavasti niin ei käy.”
Varmuuden vuoksi Snellman selvittää parhaillaan mahdollisuuksia vähentää sikatuotannon soijariippuvuutta.
”Runsaskin vähentäminen on mahdollista ilman, että tuotantotulokset kärsivät.”
Saarioinen on jo useamman vuoden tuottanut ainoana suomalaisena gm-vapaalla rehulla kasvatettua broileria.
Nämä yhtiön sopimustiloilla kasvatetut broilerit myydään Jyväbroileri-tuotenimellä.
Rehut tiloille tulevat Raisiolta ja Suomen Rehulta, joten niiden ratkaisuista riippuu myös gm-vapaan broilerin tulevaisuus.
”Rehun hinta on ratkaiseva. Jos se nousee merkittävästi, tuottajien pitäisi saada lisähintaa, mutta ovatko kuluttajat valmiita maksamaan gm-vapaudesta”, Saarioisten toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä pohtii.
Hän henkilökohtaisesti sanoo pettyvänsä, jos gm-vapaan rehun saatavuus lakkaa tai hinta nousee mahdottomaksi.
Yhtiön muissa tuotteissa gm-vapaudesta ei ole varmuutta, sillä niihin käytetään myös muilta lihataloilta ostettua raaka-ainetta.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
