Suomalainen valmis maksamaan geeniperinnöstä
Suomalainen kuluttaja arvostaa maatiaisrotuja ja -lajikkeita. Varsin moni on myös valmis maksamaan niiden säilyttämisestä.
”Suomessa on kuluttajaryhmä, joka on halukas ostamaan niistä valmistettuja tuotteita, vaikka ne olisivat kalliimpia kuin muut vastaavat tuotteet”, toteaa professori Eija Pouta Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).
Kuluttajaryhmä ei tosin ole suuri. Se on kuitenkin valmis maksamaan tuotteista riittävän korkeaa hintaa, jotta se ylläpitäisi erikoistuotteiden markkinat.
14 prosenttia suomalaisista ostaisi alkuperäiskarjan lihasta valmistettuja tuotteita säännöllisesti. Siitä oltaisiin valmiita maksamaan keskimäärin 10 prosenttia tavanomaista kalliimpaa hintaa.
Pouta on ollut mukana tekemässä tutkimusta, jossa selvitettiin kuluttajien halukkuutta säilyttää kotieläinten geenivaroja.
Vaikka esimerkiksi itäsuomenkarja eli kyyttö on suurimmalle osalle suomalaisista tuttu rotu, sen lihasta tai maidosta valmistettuja tuotteita on maistanut vain harva.
Maatiaisrotujen pienet markkinat ovat ongelma myös tutkijoille. Koska maatiaisista valmistettuja tuotteita on markkinoilla vähän, todellista maksuhalukkuutta tutkimuksessa ei ollut Poudan mukaan mahdollista tutkia.
Tutkimus tehtiin siksi kyselynä, johon vastasi noin 2 000 vastaajaa viime vuonna.
Maksuhalukkuuden lisäksi tutkimuksessa nousi Poudan mukaan esiin yleinen myönteisyys geenivarannon säilyttämistä kohtaan.
Yli puolet suomalaisista pitää geenivarojen suojelua niin tärkeänä, että on valmis maksamaan siitä kohtuullisen korvauksen.
Enemmistön mielestä päävastuu säilyttämisestä tulisi olla valtiovallalla ja siitä pitäisi huolehtia verovaroin. Vain kolmannes on sitä mieltä, että päävastuu säilyttämisestä ja sen kustannuksista pitäisi olla viljelijöillä.
Eija Pouta kertoo tutkimuksen tuloksista tänään perjantaina Vantaalla Tiedekeskus Heurekassa järjestettävässä seminaarissa, jonka aiheena on kotieläinten geenien säilytys.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
