Vuodenvaihde tiukentaa tinkimaitosääntöjä
Raakamaitoa myyvän nauta- tai vuohitilan on ensi vuoden alusta lähtien huolehdittava siitä, että kuluttaja on tietoinen ostamansa tuotteen riskeistä. Niistä pitää kertoa kirjallisesti jokaisella ostokerralla uudelleen.Tilalta suoraan kuluttajalle myytävän raakamaidon eli tinkimaidon myyntiä koskevat säännöt uudistuvat vuodenvaihteessa.
Käytännössä merkittävin ero aiempaan on myyjälle määrätty velvollisuus huolehtia siitä, että kuluttaja on tietoinen ostamansa tuotteen riskeistä.
Esimerkiksi lasten ja vanhusten, raskaana olevien sekä pitkäaikaissairaiden ei pidä nauttia pastöroimatonta maitoa kuumentamattomana, koska siinä saattaa olla taudinaiheuttajia.
Pastörointi eli lämpökäsittely tuhoaa maidosta muun muassa ehec-, kampylo-, listeria- ja salmonellabakteerit. Taudinaiheuttajat voi hävittää raakamaidosta myös kotioloissa kuumentamalla.
Näistä riskeistä pitää vuodenvaihteen jälkeen kertoa ostajalle kirjallisesti jokaisella ostokerralla.
Erona aiempaan on myös se, että jatkossa yli 2 500 kiloa vuodessa tinkimaitoa myyvien tilojen pitää hakea elintarvikeviranomaiselta hyväksyntää elintarvikehuoneistoksi.
Aikaisemmin tiloilta olisi lain mukaan pitänyt vaatia laitoshyväksyntää. Sitä tosin ei ole käytännössä vaadittu. Elintarvikeviranomaiset ovat antaneet rajan ylittäviä määriä myyville toimintaan poikkeuslupia.
Valtioneuvosto hyväksyi raakamaidon myyntiä koskevan asetuksen tänään perjantaina.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



