Naudanlihan tuottajahinta Suomessa korkeampi kuin koskaan EU-jäsenyyden aikana
Vaikka hinnat ovat kotimaassa ennätykselliset, ovat ne silti huomattavasti jäljessä muita EU-maita.
Naudanlihan hinnat ovat kivunneet hitaasti ylöspäin Suomessa. Muissa EU-maissa hintanousu oli vauhdikasta jo alkuvuodesta. Kuva: Sanne KatainenNaudanlihan tuottajahinnat eivät ole koskaan aiemmin EU-jäsenyyden aikana olleet kotimaassa yhtä korkealla kuin nyt.
EU:n tilastoiden mukaan viikolla 47 sonnin O2-luokan hinta on noussut Suomessa 5,44 euroon kilolta. R3-luokan hinta on ylittänyt kuusi euroa.
Lehmän P2-hinta oli 4,99 euroa ja O2 oli 5,14 euroa.
Hiehon O2-luokan hinta oli kotimaassa 5,13 euroa ja R3-luokassa 6,02 euroa.
Alkuvuodesta kyseiset lehmän hinnat ovat nousseet yli kaksi euroa. Sonnin O2-hinnassa nousua on runsas euro, samoin hiehon hinnoissa nousua runsas euro.
Edellisen kerran selkeä hintanousu nähtiin vuonna 2022.
Tuolloin kaupan ja teollisuuden hintasopimuksia avattiin, kun maatilojen kustannukset nousivat rajusti markkinoiden häiriinnyttyä Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan.
Tämän vuoden lukemiin hinnat eivät silloin nousseet. Esimerkiksi sonnin O2-luokan hinta on noussut yli viiden euron rajan ensimmäisen kerran vasta tänä vuonna.
Nyt hintoja on nostanut maailmanlaajuinen niukkuus naudanlihasta. Samaan aikaan myös kotimaassa naudanlihan tuotantomäärät ovat pienentyneet viime vuoteen verrattuna.
Vaikka hinnat ovat kotimaassa ennätykselliset, ovat ne silti huomattavasti jäljessä muita EU-maita.
Irlannissa viikolla 47 sonnin O2-luokan hinta on ollut 7,14 euroa, lehmän P2-hinta 6,24 euroa ja hiehon O2-hinta 7,28 euroa.
Ruotsissa hinnat olivat vastaavassa järjestyksessä: 6,53 euroa, 5,68 ja 6,10 euroa.
Pellervon taloustutkimus (PTT) ennusti aiemmin syksyllä, että vuositasolla naudanlihan tuottajahinta nousee Suomessa tänä vuonna keskimäärin 14 prosenttia viime vuodesta.
Ensi vuonna naudan tuottajahintojen ennustetaan vuositasolla olevan viisi prosenttia kuluvaa vuotta korkeammat.
Hintojen ennakoidaan ensi vuoden aikana kääntyvän laskuun, kun tuotantomäärä kasvaa hienoisesti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










