Viljelijät ovat olleet korvaamattomana apuna ukrainalaisille – oma jaksaminen on ollut kriisien keskellä koetuksella, kertoo tutkimus
Moni Suomeen saapuneista ukrainalaisista on saanut asunnon suoraan tilayrittäjältä.
Työ tilalla on ollut myös selviytymiskeino stressin hetkittäisessä lievittämisessä.
”Maatilayrittäjien apu kotoutumisessa on ollut merkittävä”, kertoo julkistustilaisuudessa tutkija Atte Penttilä E2 tutkimuksesta.
Tutkimus kartoitti, miten ukrainalaiset kausityöntekijät ja heitä työllistävät viljelijät ovat selvinneet kahdesta perättäisestä kriisistä.
Erityisen tärkeäksi helpotukseksi koettiin tilapäisen suojelun status: työ tilalla voitiin aloittaa heti, jo ennen työluvan saantia.
Moni majoitti tilallaan kokonaisia ukrainalaisperheitä.
Tilayrittäjien jaksaminen on ollut kriisien keskellä koetuksella.
Osa viljelijöistä koki toisaalta tekevänsä vastaanottokeskusten työtä ilman korvausta. Moni majoitti tilallaan kokonaisia ukrainalaisperheitä.
Kun kuntamalli otettiin käyttöön väliaikaiseksi ratkaisuksi keväällä 2022, majoituspalveluista alettiin maksaa viljelijöille korvauksia. Korvauksien maksun sujuvuus riippui kuitenkin kunnasta.
Kuntamallia on jatkossa mietittävä tarkemmin tilayrittäjien kanssa varsinkin, jos tilayrittäjät ovat itse vuokranneet tiloja, Penttilä ehdottaa.
Kun majoituksen kustannukset nousivat sähkön hinnannousun takia, osa joutui lopettamaan ukrainalaisten majoituksen tykkänään.
Kaikki ei ollut vain ruusuista: Osa kausityöntekijöistä oli myös tyytymättömiä tilalla saamaansa kohteluun. Osa taas koki byrokratian raskaaksi.
Yrittäjän kokema stressi esimerkiksi sadosta tai korona-aikaan viruksen leviämisvaarasta saattoi purkautua myös työntekijöihin.
Tilaisuudessa on puhumassa myös Olena Temnikova Siirtolaisinstituutista.
Hän kertoo, että ikävimmillään ukrainalaisten tilannetta käytettiin hyväksi.
”Jos työnantaja vuokraa parakkia ja laskuttaa 300 euroa kuussa per paikka, mutta samassa tilassa on kymmenen henkilöä, se ei ole enää auttamista. Jotkut halusivat hyötyä tilanteesta. Se tuntuu pahalta.”
Moni on kuitenkin saanut tilallisilta apua, joka vaikeassa tilanteessa on ollut korvaamatonta.
”Tiedän, että monet ukrainalaiset eivät koskaan unohda miten paljon tukea ja apua he ovat saaneet täältä”, eräs tutkimuksessa haastateltu toteaa.
Aineistoa ukrainalaisten osalta on kerätty 21 haastattelun pohjalta. Tilayrittäjiä haastateltiin kymmenen.
Tutkimusta on rahoittanut MTK:n säätiö.
Osaston luetuimmat
- ”Tiivistymä alkoi heti kyntökerroksen alapuolelta ja oli peräti 20 senttiä paksu” – asiantuntija antaa vinkit jankkurointiin
- Antti Kartano osti jankkurin omalle tilalle – urakointikyselyitä alkoi sataa
- 18 vuotta suorakylvänyt viljelijä ei vaihtaisi takaisin perinteiseen viljelytekniikkaan
- Stanley Cup -voittaja Kimmo Timoselta uusi aluevaltaus – mukana kierrätyslannoitebisneksessä
- Kotimainen perävaunumarkkina kapeni entisestään, kun Multiva lähti markkinoilta – keskittyy jatkossa kylvö- ja muokkauskoneisiin
- Miksi yli 50 vuotta vanhat, huonokuntoiset sähkölinjat jätettiin Alavieskassa maakaapeloinnin ulkopuolelle? Näin vastaa Elenia
- Yle uutiset | Viljasadosta viidesosa uhkaa jäädä peltoon Varsinais-Suomessa – Pitkä poutajakso pelastaisi osan sadosta