Opas selventää pienteurastamoiden uusia sääntöjä
Ruoka-Suomi-teemaryhmä on julkaissut oppaan pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä. Opas on tarkoitettu selkeyttämään uusien pienteurastustoimintaan liittyvien sivutuotesäädösten soveltamista käytäntöön.Pienteurastamoista ja -leikkaamoista peräisin olevien sivutuotteiden hävitykseen sovelletaan tämän vuoden alusta alkaen samoja keräilyalueita kuin kokonaisten raatojen hävitykseen.
Keräilyalueella sivutuotteet on kerättävä ja käsiteltävä sivutuotelainsäädännön mukaisesti.
Sivutuotteiden hävittäminen hautaamalla tai toimittamalla ne hyväksytyille kaatopaikoille on sallittu vain sivutuoteasetuksessa määritellyillä syrjäisillä alueilla.
Porojen ja luonnonvaraisen riistan teurastuksesta ja lihan leikkaamisesta saatavien sivutuotteiden hävittämisen osalta koko Suomi on syrjäistä aluetta, joten niiden teurassivutuotteet saa haudata koko Suomessa.
Sivutuotteita pystytään myös hyödyntämään paljon. Esimerkiksi teurasjätteestä voidaan valmistaa turkis- ja lemmikkieläinten ruokaa ja rasvoja voidaan hyödyntää biodieselin valmistuksessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
