Lämmin kesä toi hyvän mansikkasadon
Heinäkuussa sää kääntyi epävakaiseksi. Sateet ja home veivät marjaa.Multia
Metsälän luomutilan mansikkapenkistä nousee tässä vaiheessa kesää enää maistelumarjoja, Amanda Vesiaho esittelee aurinkoisena elokuun päivänä. Kuva: Petteri KivimäkiMansikanviljelijä Amanda Vesiaho Multian Nikaranperältä nosti viimeiset myytävät luomumansikat pellosta pari viikkoa sitten.
”Tänä vuonna olisi voinut tulla vähän pidempikin kasvukausi. Edellytykset pitkään kasvukauteen ja sitä kautta erittäin hyvään satoon olivat olemassa, mutta heinäkuun puolenvälin jälkeen sää muuttui hirveän epävakaiseksi”, Vesiaho sanoo.
Raskaat sateet alkoivat silloin verottaa mansikkasatoa. Ensimmäiset mansikat kerättiin heinäkuun 9. päivänä.
”Jonkin verran marjaa homehtui penkkiin, kun sitä ei ehtinyt kerätä sateiden alta pois.”
Vaikka sateet ja home veivät marjaa, kuvailee Vesiaho kasvukautta pääsääntöisesti onnistuneeksi.
”Juhannuksesta heinäkuun alkuun lämpöä oli niin paljon, että kokonaisuudessaan mansikkasadosta tuli hyvä. Siihen saa toki olla tyytyväinen, vaikka parempaankin olisi ollut rahkeita.”
Kevät taas oli märkä ja kolea.
”Kevät oli viikon, kaksi myöhässä ja kukinta mansikoilla alkoi vasta kesäkuun puolivälissä, joka sekin on tavanomaisesta jäljessä.”
Nikaranperä sijaitsee Keski-Suomen korkeimmalla kohdalla. Luonnonoloiltaan seutu muistuttaa Kainuuta.
”Olemme korkealla paikalla, joten kasvukausi käynnistyy täällä hieman myöhemmin kuin Keski-Suomessa matalammilla alueilla”, Vesiaho tähdentää.
”Korkea sijainti tarkoittaa myös lumisia talvia, joka on myönteinen asia mansikalle. Mansikka talvehtii yleensä hyvin suojaavan lumikerroksen alla.”
Viljelyssä on mansikan lisäksi pieni määrä tyrniä.
”Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta sanoa, millainen sato siitä saadaan. Tyrni valmistuu tyypillisesti myöhään, syyskuun aikana.”
Metsälän tilalla viljellään mansikkaa neljäntenä peräkkäisenä kesänä. Kaikki tuotanto on luomussa.
”Olemme perustaneet penkit niin, että esikasvina on käytetty valkosinappia. Siitä ei oteta lainkaan satoa, mutta se muodostaa syväjuurisen kasvuston ja myös kuohkeuttaa sekä puhdistaa maata”, Amanda Vesiaho kertoo.
Yksi kokonainen kasvukausi kuluu siinä, että esikasvi valmistaa maan mansikankasvatukseen. Valkosinappi murskataan syksyllä ja vasta seuraavana vuonna tehdään mansikkapenkit.
”Mansikkapenkit täytyy uudistaa 4–6 vuoden välein. Meillä viljelykierrossa penkkejä uudistetaan vanhimmasta päästä siten, että vain osa lohkoista kerrallaan on esikasvilla ja poissa mansikantuotannosta”, mansikanviljelijä summaa.
Lue myös:
Yle: Mansikkaa mätänee pelloilla tänä kesänä pari miljoonaa kiloa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



