Valio sijoittaa ruotsalaiseen solumaatalouteen – tavoitteena palmu- ja kookosöljyn korvaaminen
Valio sijoittaa ruotsalaiseen solumaatalousalan startup-yhtiö Melt&Marbleen, joka kehittää täsmäfermentoinnilla rasvaraaka-aineita muun muassa ruokateollisuudelle.”Solumaatalous avaa aivan uusia mahdollisuuksia parantaa tuotteiden makua ja muita ominaisuuksia. Jotta solumaatalouden ratkaisut kehittyvät, tarvitaan vakiintuneiden toimijoiden ja startup-yhtiöiden välistä yhteistyötä. Samalla uudet tuote- ja teknologiainnovaatiot rakentavat mahdollisuuksia suomalaisen ruoka-alan kasvuun viennin kautta”, Valion tutkimus- ja kehitysjohtaja Harri Kallioinen sanoo yrityksen tiedotteessa.
Melt&Marble kehittää muun muassa ruoka-alalle tarkoitettuja, pitkälle räätälöityjä rasvoja, joilla saadaan aikaan tuotteisiin haluttuja ominaisuuksia. Samalla voidaan yrityksen mukaan korvata esimerkiksi palmuöljyä, kookosrasvaa ja shea-rasvaa. Näihin liittyy monenlaisia vastuullisuuden haasteita, joiden vuoksi niille etsitään teollisuudessa vaihtoehtoja.
”Tämän rahoituskierroksen myötä Melt&Marble etenee tutkimus- ja kehitysvaiheesta kaupallistamiseen. Visionamme on tuottaa entistä vastuullisempia ja paremmin toimivia raaka-aineita, ja nyt olemme jälleen yhden askeleen lähempänä sitä”, Melt&Marblen toimitusjohtaja Anastasia Krivoruchko sanoo.
Melt&Marble keräsi Valiolta ja muilta sijoittajilta yhteensä yli seitsemän miljoonan rahoituksen, jonka tavoitteena on skaalata tuotantoa ja tuoda yhtiön ensimmäiset tuotteet markkinoille.
”Solumaatalous avaa aivan uusia mahdollisuuksia parantaa tuotteiden makua ja muita ominaisuuksia.”
Valio ja Melt&Marble käynnistivät jo alkuvuodesta 2025 pitkäjänteisen yhteistyön tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Yhteistyön tavoitteena on viedä Valion kasvipohjaisten tuotteiden aistinvaraiset ominaisuudet ja ravitsemuksellinen sisältö aivan uudelle tasolle hyödyntämällä Melt&Marblen tuottamia räätälöityjä rasvaraaka-aineita.
Uudenlainen rasva vaatii Euroopan markkinoilla uuselintarvikeluvan, jota Melt&Marble hakee Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselta (EFSA). Uusia tuotteita odotetaan kaupan hyllyyn vasta muutaman vuoden kuluttua.
”Solumaatalouden keinoin tuotettu ruoka on oleellinen osa tulevaisuuden ruokajärjestelmää. Melt&Marblen räätälöidyt rasvat tarjoavat meille erittäin suuria mahdollisuuksia uusien, kiinnostavien tuotteiden kehittämiseen. ”, Valion liiketoiminnan kehitysjohtaja Susanna Kallio sanoo.
- Osaston luetuimmat







