Professori: Avoimuus auttaisi kotieläintuotantoa
Ongelmien kiistämisen sijaan kannattaisi pyrkiä vuorovaikutukseen kanssa, professori Pekka Jokinen kannustaa.
Salaa kuvatut videot ovat nostaneet suomalaisten kotieläinten olot julkisen keskustelun kohteeksi monta kertaa viime vuosien aikana. Kuva: Markku VuorikariAvoimuus kannattaa eläinpolitiikassakin, vaikka joudutaan kohtaamaan hankalat eläineettiset kysymykset, sanoo ympäristöpolitiikan professori Pekka Jokinen Tampereen yliopiston verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.
Asioista vaikeneminen on epäluottamuksen siemen eikä vakuuta aidosta halusta kohti parempia käytäntöjä. Kuluttajuutta ja ruokapolitiikkaa tutkineen Jokinen suosittelee alaa ottamaan avoimuuden oppia ympäristöpolitiikan historiasta.
Jokisen mukaan ympäristökiistoissa on tyypillistä, että alkuvaiheessa ongelmat kielletään ja torjutaan. Myöhemmin havaitaan, että avoimuus ja vuorovaikutus muun yhteiskunnan kanssa onkin avain eteenpäin.
Suomalaisten luottamus elintarvikejärjestelmää kohtaan ei juuri ole murentunut toistuvista kohu-uutisista huolimatta.
Jokisen mielestä asenteet ovat muuttumassa, mutta hitaasti. Tätä selittää kulttuurinen asenneviive: Suomi kaupungistui myöhään ja pysyi pitkään maatalousmaana.
"Romanttinen kuva pienimuotoisesta eläintuotannosta on säilynyt ihmisten mielissä, vaikka tuotantomalli on muuttunut rajusti."
Vaikka Oikeutta eläimille -järjestö on julkistanut lähes 10 vuotta salaa kuvattuja videoita eläinten oloista, ne ovat vaikuttaneet ihmisten asenteisiin vain vähän.
Jokisen tutkimusryhmän toteuttaman tutkimuksen mukaan suomalaiset arvioivat tuotantoeläinten hyvinvointia myönteiseksi nauta-, lammas- ja porotaloudessa.
Siipikarjan ja sikojen hyvinvointiin suhtaudutaan melko epäilevästi. Kielteisimmin asennoidutaan broilerintuotantoon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

