Maitotila luopui keinosiemennyksestä ja ostorehusta Ranskassa – Toimisiko yksinkertaistaminen Suomessakin?
Ranskalainen maitotila on yhdistänyt erikoistumisen ja toiminnan yksinkertaistamisen tuottavalla tavalla.
Ranskalaisen maitotilan karjan tuotos ei päätä huimaa, mutta juusto on hyvää ja sitä myydään paljon. Kuva: Terhi TorikkaKeinosiemennyksestä ja ostorehuista luopuminen maitotilalla voi kuulostaa lopun alulta, etenkin kun karjan keskituotos on noin puolet suomalaisesta. Malli kuulosti kuitenkin oikeastaan ihan järkevältä ranskalaisella Bellinin sisarusten maatilalla, jossa lokakuussa pääsin vierailemaan.
Salaisuus piili erikoistumisessa, tarkemmin juuston valmistuksessa. Kahden veljensä ja yhden veljenpojan omistamalla tilalla työskentelevä Fabian oli kuusivuotiaasta lähtien harjoitellut juuston valmistamista äitinsä opissa, suvun vanhalla reseptillä.
Jos sen myy juustona asiakkaille, maidosta saa lähes kolminkertaisen hinnan. Siksi ei oikeastaan ole väliä, kuinka paljon tilan karja maitoa tuottaa, kunhan sitä riittää juustoihin ja sen laatu on niihin sopivaa. Jos tämä onnistuu ilman kiimojen tarkkailua, siemenannosten ostamista ja sopivan sonnin pohdintaa, mikäs siinä. Toimintaa yksinkertaistamalla säästyy liuta euroja.
Meijeriin maitoa myymällä tilanne olisi toinen. Silloin oma erityisvahvuus pitäisi löytää esimerkiksi viimeisen päälle hiotun ruokinnan ja jalostuksen kautta, huippunurmea tuottamalla sekä erityisen osaavalla karjasilmällä ja taitavalla johtamisella. Mieluiten tietysti näillä kaikilla.
Niihin asioihin pitää pyrkiä vaikuttamaan, joihin voi vaikuttaa, neuvoo maa-asiantuntija Reijo Käki. Siksi hän kehottaa kasvinviljelijöitä katsomaan peltoon ja jakamaan ne sadontuottokyvyn mukaan kolmeen luokkaan. Parhaille valitaan satoisimmat lajikkeet ja toiseksi parhaille syväjuurisia lajikkeita sekä nurmikiertoa. Heikoimpien kohdalla tulee rehellisesti miettiä, kannattaako viljaa viljellä lainkaan.
Talousasiantuntija Tapani Keski-Soini muistuttaa, että maatilan kokoa olennaisempaa on osaaminen ja tilan resurssien oikeanlainen hyödyntäminen. Välttämättä ei tarvita suuria investointeja, jotta tuotto voi olla hyvä. Siinä ranskalaistila oli onnistunut ja siinä voisi piillä mahdollisuus myös nykyistä useammalle suomalaiselle maatilalle.
Kirjoittaja on Suomalaisen Maaseudun tuottaja.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






