Maidontuotanto ollut Virossa EU:n kannattavinta
EU:n lypsykarjatilojen keskimääräinen kannattavuuskerroin oli toissa vuonna 0,65. Maidontuottaja sai työtunnilleen 4,7 euron palkan ja yritykseen sijoitetulle pääomalleen 2,3 prosentin korkotuoton.
Virossa maidontuotanto oli kannattavinta, Slovakiassa pahiten tappiollista.
MTT:n tekemä kannattavuusvertailu perustuu EU:n juuri julkaisemiin tilivuoden 2012 tuloksiin.
Aineisto sisältää noin 85 000 tilaa, joista 15 000 on maitotiloja. Suomen tulokset perustuvat MTT:n kannattavuuskirjanpitoaineistoon.
Viimeaikaiset maidon hinnanalennukset eivät aineistossa näy. Niiden vaikutuksia voidaan kuitenkin tulkita paremmin, kun tunnetaan eri jäsenmaiden kannattavuustaso, MTT:n laskentatoimen päällikkö Arto Latukka toteaa.
Virossa maidontuotannon kannattavuuskerroin oli toissa vuonna 1,56. Se tarkoittaa, että maidontuottajaperhe saavutti palkka- ja pääoman korkotavoitteensa puolitoistakertaisesti.
Seuraavina olivat Unkari, Portugali, Tšekin tasavalta, Liettua ja Italia.
Suomen kannattavuuskerroin oli EU:n keskikastia.
Heikoimmin meni Slovakiassa. Siellä kannattavuuskerroin painui negatiiviseksi.
Seuraavaksi huonoimmat olivat Ruotsi ja Tanska, joiden maidontuotannon kannattavuuskertoimet olivat 0,17 ja 0,14.
Maidontuotannon myyntituotot ja tuet riittivät kattamaan tuotantokustannukset vain kuudessa jäsenmaassa – niissä kannattavuuskerroin oli suurempi kuin yksi.
Vertailussa työn ja pääoman hinnat vastaavat kunkin jäsenmaan omaa hintatasoa.
Yrittäjäperheen omalle työlle ja pääomalle korvaukseksi jäävä yrittäjätulo oli Suomen maitotiloilla toissa vuonna 43 500 euroa ja Virossa 35 000 euroa.
Virossa kannattavuus oli parempi alemman palkkatason ja pienemmän oman pääoman vuoksi.
Yrittäjäperheen työn palkkavaatimus on laskettu perheen tekemän työtuntimäärän ja vieraasta työstä maksetun tuntipalkan mukaan. Tuntipalkka vaihteli toissa vuonna Romanian 1,7 eurosta Tanskan 23,3 euroon.
Virossa laskelmassa käytettiin 5,6 euron palkkavaatimusta ja Suomessa 13,8 euron.
Oman pääoman korkovaatimus perustuu laskelmassa velkojen korkoprosenttiin. Se vaihteli Luxemburgin 2,4:stä Romanian 10,5 prosenttiin.
Miten tämänhetkinen alhainen hinta on vaikuttanut kannattavuuseroihin?
Sitä ei voi sanoa suoraan, Latukka kertoo. Se pystytään kuitenkin laskemaan, miten kannattavuus muuttuu, kun 2012 laskelmaan vaihdetaan yksi tekijä: maidon silloisen tuottajahinnan tilalle alempi. MTT:n tutkija Jukka Tauriainen teki laskelman MT:n pyynnöstä.
Jos Suomen hinta olisi koko vuoden kymmenen prosenttia alempi kuin se alkuperäisessä laskelmassa oli, kannattavuuskerroin putoaisi 0,69:stä 0,51:een. Jos tuottajahinta olisi 25 prosenttia alempi kuin se oli, kannattavuuskerroin olisi enää 0,25.
Jos Viron tuottajahinta olisi koko vuoden ollut 25 prosenttia alempi kuin se laskelmassa oli, kannattavuuskerroin olisi 1,56:n sijaan pyöreä nolla. Laskelmassa ei ole huomioitu Viron saamaa EU-kriisitukea.
SATU LEHTONEN
www.mtt.fi/taloustohtori
Yrittäjäperheen omalle työlle ja
pääomalle korvaukseksi jäävä
yrittäjätulo oli Suomen maitotiloilla
toissa vuonna 43 500 euroa ja Virossa 35 000 euroa. Virossa kannattavuus
oli parempi alemman palkkatason
ja pienemmän oman pääoman vuoksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
