Lihantuotantoon kaivataan lisää läskiä
Eläinrasvalle olisi kysyntää, mutta mistä ihraa?Kun hiilihydraatteja välttelevä ruokamuoti etenee, kauppojen lihatarjonta ei vastaa kysyntää.
”Sikoja jalostetaan ja kasvatetaan niin vähärasvaisiksi, että läskisoosin saatavuus on muuttunut erittäin vaikeaksi”, sanoo Chef Wotkin's -lihamyymälöistään tunnettu Veijo Votkin .
Votkinin mukaan etenkin naudan rasvaisemmasta lihasta on huutava pula. Suomalaiset siat ovat hänen mukaansa esimerkiksi saksalaisia, unkarilaisia ja puolalaisia possuja vähärasvaisempia.
MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rintala kertoo, että lihantuottajille on jo parinkymmenen vuoden ajan maksettu sitä parempaa hintaa, mitä lihakkaampaa eli vähärasvaisempaa lihaa he pystyvät tuottamaan.
”Tuolloin kuluttajat ja viranomaiset halusivat vähentää näkyvän rasvan käyttöä, ja lihantuottajat sitten reagoivat kysyntään”, Rintala sanoo.
Eläinten ruhot mitataan teurastamoilla laserilla ja luokitellaan tulosten mukaan. Tuottaja saa luokituksen perusteella maksun. Eläinten rasvaprosentti pyritään pitämään muiden muassa valkuaisruokinnalla kurissa.
Atrian liha- ja alkutuotantoliiketoiminnan johtaja Matti Perälä uskoo karppauksen ja keskustelun vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta vähentäneen jonkin verran lihan rasvapitoisuuden merkitystä ostopäätöksissä.
Asiasta uutisoi Taloussanomat.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

