Euroopan luomumaitoketjulla yhteisiä tavoitteita
Kuluttajat, tuottajat ja maidonjalostajat ovat eri puolilla Eurooppaa varsin yhtä mieltä siitä, että eläinten hyvinvointia maidontuotannossa tulee parantaa.Etenkin kuluttajat painottavat eläinten hyvinvoinnin merkitystä maitoketjussa. Tuottajat, maidonjalostajat ja kauppa taas panostaisivat rehun tuotantoon ja laatuun. Myös heille hyvinvointi on kuitenkin tärkeää, erikoistutkija Terhi Latvala Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä kertoo.
Latvala vetää keskusteluja aiheesta SOLID -hankkeessa, jossa haastateltiin elintarvikeketjun toimijoita samanaikaisesti Belgiassa, Italiassa, Suomessa ja Britanniassa.
Hankkeessa selvitetään luomutuotantoon sekä matalapanoksiseen tuotantoon liittyviä mielipiteitä.
Ohjatuissa ryhmäkeskusteluissa selvitettiin ketjun toimijoiden tulevaisuuden näkemyksiä siitä, mihin maitoketjun innovaatioita pitäisi suunnata.
Suomessa koetaan, että eläinten hyvinvointia maitoketjussa voisi parantaa muun muassa vasikoiden imetysaikaa pidentämällä. Tätä kokeillaan parhaillaan juvalaisella luomumaitotilalla.
Eri maissa tehdyissä haastatteluissa muodostui Latvalan mukaan varsin selkeä yhteinen linja siitä, että tuottavuutta ei haluta lisätä geenimuuntelun avulla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

