Rehusiilojen merkinnät puuttuvat vielä monelta tilalta
Lainsäädännön mukaan jokaisella kotieläintilalla on velvollisuus merkitä rehusiilonsa ja -varastonsa. Monelta tilalta merkinnät kuitenkin vielä puuttuvat.
Moveren laatu- ja turvallisuusasioista vastaava Jussi Salomäki kertoo, että rehuvarastojen merkintä on parhaiten hallinnassa sika- ja siipikarjatiloilla.
”Arvelen, että broileritiloista merkinnät ovat kunnossa yli 90 prosentilla, sikatiloista yli puolella ja lypsykarjatiloista alle puolella.”
Merkinnän tavoitteena on varmistaa rehun jäljitettävyys.
Kotieläintuottajan pitää pystyä jälkikäteen osoittamaan, mihin siiloon tai varastoon kukin tilalle tuotu rehuerä on purettu. Kun merkinnät ja kirjanpito ovat kunnossa, jokainen erä löytyy helposti, jos joudutaan esimerkiksi jäljittämään salmonellan saastuttamia rehukuormia.
Merkinnät ovat tärkeitä myös tilan talouden kannalta, Salomäki korostaa. ”Ne varmistavat, etteivät rehut mene sekaisin inhimillisen virheen takia. Kun jokainen eläin saa sitä rehua, jota sen kuuluukin saada, eläimet pysyvät terveinä eikä tilan liiketoimintaan tule keskeytyksiä.”
Rehualan yhteinen työryhmä kirjasi muutama vuosi sitten hyvät toimintatavat rehuvarastojen merkitsemiseksi. Samalla laadittiin kaikille tiloille sopivat merkkimallit rehuvaraston ja -siilon tunnistamiseksi.
Jokainen tila voi itse päättää, miten varastonsa merkitsee, maalaako esimerkiksi kirjaimet tai numerot varaston kylkeen. Rehualan yhteiset merkit ovat yksi helppo tapa toimia.
Merkkitoimittajien yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.ett.fi.
Kunnon kokoisissa, kirkkaan keltaisissa ja heijastavissa merkeissä on merkittynä tilan tunnus sekä kunkin varaston numero.
Merkeissä on myös viivakoodit, mutta vielä tällä hetkellä rehutoimittajien järjestelmät eivät pysty hyödyntämään niitä.
Rehuvarastojen merkitseminen helpottaa tilan rehukirjanpitoa, Salomäki muistuttaa.
Kun varaston numero ilmoitetaan tilauksen yhteydessä, se merkitään rahtikirjaan. Tällöin rahtikirjojen säilyttäminen käy kirjanpidosta.
Tässäkin asiassa pitää olla tarkkana, Salomäki korostaa. Liian usein käy niin, ettei tilauksen vastaanottaja muista kysyä varastotunnusta eikä asiakas huomaa sitä antaa. ”Jommankumman pitää muistaa se tilauksen tallennusvaiheessa.”
SATU LEHTONEN
Arvelen, että
broileritiloista
merkinnät ovat kunnossa yli 90 prosentilla, sikatiloista yli puolella ja lypsykarjatiloista alle puolella.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
