Kananmunien virikehäkkituotanto vähenee vauhdilla, munien kulutus pysyy kasvu-uralla
Häkkimunia tuotettiin alkuvuonna lähes 2 miljoona kiloa eli 10 prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Koronavuonna tökkinyt kananmunien vienti on nousemassa takaisin vuotta 2020 edeltävälle tasolle. Kuva: Sanne KatainenKananmunien tuotanto kasvoi aavistuksen vuoden ensimmäisellä puoliskolla viime vuodesta.
Vuoden toiselle puoliskolle Kantar TNS Agri ennakoi 2–3 prosentin kasvua, jolloin vuoden kokonaistuotanto päätyisi pari prosenttia edellisvuotta suuremmaksi.
Virikehäkkituotanto jatkoi pienenemistä. Häkkimunia tuotettiin alkuvuonna lähes 2 miljoona kiloa ja 10 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Samaan aikaan lattiatuotanto kasvoi viidenneksellä ja 2,4 miljoonalla kilolla.
Virikemunien osuus laski 45 prosenttiin A-luokan kokonaistuotannosta. Lattiamunien osuus nousi jo 44 prosenttiin ja luomumunien osuus pysytteli 8 prosentin tietämillä.
Kananmunien kulutus kasvoi viime vuonna ennätyslukemiin ihmisten kokkaillessa kotona enemmän. Kuluvana vuonna kulutus on ollut maltillisempaa ja pari prosenttia edellisvuotta pienempää.
Toissavuoteen verrattuna kulutus on kuitenkin pari prosenttia suurempaa, joten pidemmän ajan trendillä ollaan edelleen kuorimunien kulutuksen kasvussa.
Koko vuodelle Kantar TNS Agri ennustaa kokonaiskulutuksen olevan pienessä laskussa, kuorimunissa prosentin – kahden verran, jota munatuotteiden menekki hieman kompensoi.
Tänä vuonna kananmunien omavaraisuusaste nousee muutaman prosenttiyksikön noin 114–115 prosentin tietämille.
Koronavuonna tökkinyt vienti on nousemassa takaisin vuotta 2020 edeltävälle tasolle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
