Määrän korvaaminen laadulla voisi taittaa punaisen lihan alamäen
Punaisen lihan rooli ruokavaliossa kääntyy laskuun, ennustaa analyytikko.
Sipoolainen kauppias Mikael Weckström leikkaa sisäfileepihvejä Berndt Kandolinille. Kuva: Markku VuorikariPunaisesta lihasta valmistettujen jalosteiden myynti on alavireessä. Viime vuonna myynti laski prosentin verran maailmanlaajuisesti. Laskun vetureina olivat Kiina ja Yhdysvallat, joissa myynti väheni kolme prosenttia kummassakin, ilmenee Euromonitor Internationalin tilastoista.
Kuluttajia vieroittavat punaisesta lihasta kasvanut kiinnostus terveysvaikutuksiin, ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin, arvioi Euromonitorin analyytikko Pinar Hosafci Foodnavigator-verkkolehden haastattelussa.
"Lihajalosteiden kulutuksessa haasteena ei ole vähiten kuluttajien kasvanut kiinnostus eettisiä ja ympäristöllisiä kysymyksiä kohtaan. Se saa ihmiset suuntautumaan yhä enemmän lihaa rajoittaviin ruokavalioihin", Hosafci toteaa. Esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Britanniassa yleistyvät sekä kasvisruokavalio että kalaa ja kasviksia yhdistävä ruokavalio.
"Britanniassa lihaton maanantai on noussut suosioon ja Belgian Gentissä vegetaaritorstai on saanut valtiovallan tuen", Hosafci luettelee esimerkkinä.
Osaltaan lihankulutuksen vaisuun kasvuun vaikuttavat hänen mukaansa myös kaikkialla esiintyvät lihaskandaalit.
Pinar Hosafcin mielestä lihantuotannossa trendiin kannattaisi vastata satsaamalla määrän sijaan laatuun. Mahdollisia keinoja olisivat luomutuotanto ja alkuperältään jäljitettävissä olevat tuotteet sekä tuotteet, joiden tuotannossa ei ole käytetty hormoneita tai antibiootteja.
Suuret lihayritykset alkavat lipua tavanomaisesta punaisen lihan tuotannosta yhä enemmän kohti terveellisiä ja vähemmän prosessoituja tuotteita, Hosafci ennustaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

