Taloussanomat: Tuontiliha lisää superbakteereita
Intia,Thaimaa ja muut tropiikin maat ovat todellisia ongelmapesiä, asiantuntija sanoo.
Tulevaisuudessa kaikki S-ryhmän ravintolat tarjoavat vain kotimaista broileria. Kuva: Jaana KankaanpääKun meille tuodaan lihaa ulkomailta, resistentit bakteerit lisääntyvät pikkuhiljaa, Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen sanoo Taloussanomien haastattelussa.
Tanskalais- ja hollantilaistutkimusten perusteella tiedetään, että eläinten lääkintä ja vastustuskykyisten bakteerien leviäminen ovat yhteydessä toisiinsa, Huovinen sanoo. Muun muassa ruokaketjun mukana resistentit bakteerit siirtyvät eläimistä ihmisiin.
Kun resistentti bakteeri aiheuttaa ihmisessä tulehduksen, sen parantaminen on vaikeaa. Taloussanomat kertoo esimerkin Kreikassa kolariin joutuneesta pojasta, joka pelastui vuoden jatkuneella rajulla yhdistelmähoidolla, mutta menetti bakteerin tuhoaman jalkansa.
Suomessa antibioottien käyttö eläimille on maltillista. Meille kuitenkin tuodaan valtava määrä lihaa ja vihanneksia.
"Olemme siksi kohteena kehitykselle, jota muualla tapahtuu. Syömme lihaa, josta nämä bakteerit huonon keittiöhygienian tai kylmäketjun katkeamisen mukana saattavat levitä laajemmalle", Huovinen toteaa.
Suomessa antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin liittyvät tautitapaukset ovat yksittäisiä, mutta Etelä-Euroopassa, erityisesti Kreikassa, ne ovat jo vakava ongelma sairaaloissa, Taloussanomat kertoo.
"Kreikkaa ei ole syytä laittaa tikun nokkaan, sillä Intia ja Thaimaa ja muut tropiikin maat ovat myös todellisia ongelmapesiä", Huovinen muistuttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
