Jättipuimurit aloittivat pakasteherneen korjuun
Satakunnassa voi seuraavien kolmen–neljän viikon aikana bongata muhkeita koneita. Kolme 24-tonnista puimuria aloitti tänään aamukuudelta Apetitille menevän pakasteherneen puinnin.Sato näyttää hyvältä, ja korjuu alkoi tavanomaista aikataulua hiukan edellä, Apetit Pakasteen toimitusjohtaja Vesa Moisio kertoo.
Herneen sopimusala on tänä vuonna noin 700 hehtaaria ja sopimusviljelijöitä on noin 70.
Hernelohkot sijaitsevat tunnin ajomatkan sisällä tehtaalta. Sijainti varmistaa, että sato saadaan pakkaseen kahden tunnin kuluessa korjuusta. Tuoreen herneen maku ja rakenne saadaan säilyvät näin parhaiten, Moisio toteaa.
Kasvustojen pitää valmistua puintikuntoon sopivassa järjestyksessä, joten käytössä on joka vuosi tarkka lajike- ja kylvöaikasuunnitelma. Lajikkeita on käytössä kymmenkunta.
Hehtaarilta tavoitellaan 4 500 kilon satoa, Moisio kertoo. Kaikkiaan tavoitteena on korjata kolme miljoonaa kiloa hernettä.
Vuorokauden korjuutavoite on 50 hehtaaria.
Korjuutyötä tehdään viitenä päivänä viikossa vuorokauden ympäri. Normaali sade ei korjuuta keskeytä, mutta rankka tai jatkuva sade voi aiheuttaa tauon.
Tehtaalla pystytään pakastamaan noin 10 tonnia hernettä tunnissa. Kun linjaston pesuaika lasketaan mukaan, vuorokaudessa pakastusteho on noin 200 tonnia.
Korjuumiehistöön kuuluu yhteensä 17 henkilöä. Ja nimenomaan miehistöön.
”Emme ole vielä onnistuneet rekrytoimaan tähän työhön naisia”, Moisio sanoo. ”Asiasta kiinnostuneet naiset voivat toki olla tulevia vuosia ajatellen meihin yhteydessä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

