
Kalkkunalahjoitus toi uutta kokkausintoa kotitaloustunnille – teemaviikko antaa kasvot kotimaiselle tuotannolle
Tempauksen tavoitteena on tuoda nuorille tutuksi laadukas, kotimainen kalkkunanliha ja nostaa esiin suomalaisen lihantuotannon vaatimukset ja haasteet.
Kotitalousopettaja Suvi Kangas Jaakko Ilkan koulusta Ilmajoella otti vastaan lahjoituksen alkuviikosta. MTK-Etelä-Pohjanmaan ilmajokelainen puheenjohtaja Timo Kankaanpää (takana) oli mukana, kun kalkkunantuottajat Annastiina ja Antti Valli toivat kalkkunalahjoituksensa koululle. Kuva: Hanna HelanderIlmajokelaiset kalkkunantuottajat Annastiina ja Antti Valli lahjoittivat teemaviikon merkeissä kaksi kokonaista lintua Jaakko Ilkan koulun käyttöön Ilmajoella.
”Päätettiin tempaista, jotta kalkkunanliha tulee tutuksi nuorille. Samalla tämä on lähiruokaa parhaimmillaan 10 kilometrin päästä toimitettuna”, sanoo Antti Valli.
Hänen mukaansa viestiä tuli koulupäivän kokkailujen jälkeen, että oppilaat olivat pitäneet kalkkunan valmistamisesta ja että liha oli ollut maukasta.
Ideana on ollut lisäksi antaa kalkkunantuotannolle kasvot.
”Lihaa ei vain haeta kaupasta, vaan tiedetään ketkä kasvattavat lihaa ja puhutaan kotimaisen ruuan puolesta.”
Hänen mukaansa vastaavanlaisia tempauksia kylällä on ollut aiemmin muun muassa perunasta.
Vähärasvaista ja paljon proteiinia sisältävää kalkkunaa on Vallin mukaan harvoin saatavilla fileenä kaupoissa.
”Moni ei välttämättä erota makua broilerista, mutta koko on aivan eri luokkaa. Halutaan että myös fileeliha tulee tutuksi.”
Yhdeksäsluokkalainen Topi Iso-Oja tarttui toimeen, kun kotitaloustunnilla saatiin tilaisuus valmistaa poikkeuksellisesti kalkkunaa. Kuva: Suvi Kangas”Ulkomailta saa tuoda maahan linnunlihaa, jonka kasvatuksesta ei juuri tiedetä.” Antti Valli
Tuottaja Valli pitää surullisena sitä, että kunnissa hankitaan ulkomaista lihaa.
”Lihantuottajana se harmittaa. Meillä on asetettu valtavat kasvatus- ja olosuhdevaatimukset, silti ulkomailta saa tuoda maahan linnunlihaa, jonka kasvatuksesta ei juuri tiedetä.”
Vallin mukaan vierailut esimerkiksi Puolassa ja Kanadassa osoittivat, että toisin kuin Suomessa antibiootteja annettiin niissä kasvatettaville linnuille koko ajan.
”Hinnalla ja määrällä ei täällä millään voida kilpailla. Ankara talvi edellyttää meillä lämpimiä tuotantotiloja.”
Tavoitteena on lisätä tietoa suomalaisesta kalkkunan kasvatuksesta.
Kalkkunanlihaa pidetään erinomaisena valintana ruokapöytään, sillä se on pehmeää, mehukasta ja vähärasvaista.
Kalkkunaviikon tavoitteena on lisätä tietoa suomalaisesta kalkkunan kasvatuksesta ja esitellä tätä aktiivista, isoa ja näyttävää lintua, jolla on oma persoonallinen luonteensa.
Kalkkunaviikkoa vietetään 28.10.–3.11.2024.
Kalkkunaviikon järjestävät Suomen kalkkunakasvattajat, Länsi-Kalkkuna Oy ja Suomen Siipikarjaliitto yhteistyössä MTK:n kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




