”Kuluttajilla oikeusvaatia hyvää lihaa”
Teristen kartanon hereford-sonnit viihtyvät jaloittelutarhassa lähes säässä kuin säässä. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto”Kaikkea pitää syödä kohtuudella. Ääri-ilmiöt ja kiellot ovat aina huono asia.”
Näin vastaa Teristen lihakarjatilan isäntä Antti Veräväinen kysyttäessä, miten hän perustelee lihansyönnin oikeutusta.
Keskustelu lihan syömisestä ja ruuan alkuperästä on hänestä hyvä asia. Kuluttajilla on oikeus vaatia kaikin puolin hyvää lihaa. Sitä voi syödä harvemmin, mutta valita silloin laatua.
Tila on erikoistunut siitoseläinten tuotantoon. Kartanosta myydään sekä hiehoja että siitossonneja.
Koska kaikista elämistä ei ole siitokseen, pääosa kartanon naudoista päätyy lihaksi.
Lihakarjankasvattamisessa Veräväistä motivoi arvostetun tuotteen tuottaminen, josta on jopa hieman niukkuutta.
Teristen kartanon karjaa tai peltoja ei olla siirtämässä luomuun, vaikka emolehmätuotantoa pidetään erityisen hyvin luomuun sopivana.
Päätös pysyä tavanomaisena tilana on tarkan pohdinnan tulos.
Ensinnäkään Veräväinen ei usko, että luomutuotanto on ratkaisu maailman nälkäongelmaan. Toiseksi hän ei halua nykyistä enempää tukivalvontoja tai muuta byrokratiaa.
Luomua ei tarvita siihen, että ympäristö ja eläinten hyvinvointi otetaan kaikessa toiminnassa huomioon, vaikka kannattavuus on keskeinen tavoite, isäntä painottaa tilan toimintaperiaatteita.
”Hoidamme tilaan siten, että periaatteessa tänne voisi tulla milloin tahansa katsomaan eläimiä ja niiden olosuhteita.”
Käytännössäkin Teristen kartanon ovet ovat usein auki vieraille. Lihakarjankasvatukseen ovat tutustuneet muun muassa koululaiset, kollegat ja toimittajat.
Teristen laitumilla on totuttu näkemään herefordeja.
Rotua ei olla vaihtamassa, vaikka tänä kesänä laiduntamassa on myös aberdeen anguksia.
”Halusin etsiä rotujen keskinäisiä eroja ja jalostaa aberdeen angusta itse.”
Ensimmäiset aberdeen angus -emot ostettiin viime vuonna.
Rotuun päädyttiin, koska muita vaihtoehtoja ei ollut, Veräväinen sanoo.
Hereford ja aberdeen angus ovat rotuina samantapaisia, joten ne pystyvät käyttämään hyödykseen samoja laitumia.
Myös niiden tuottama liha muistuttaa ominaisuuksiltaan toisiaan.
”Luonteissa on eroja. Aberdeen angukset ovat vilkkaita ja eloisia.”
Teristen kartano on Atrian sopimustila, jolla on noin sata emolehmää.
Ne laiduntavat seitsemässä ryhmässä yhdessä keväällä syntyneiden vasikoiden sekä sonnin kanssa. Laidunkausi alkaa toukokuun alussa ja päättyy syys–lokakuun taitteessa.
Ainoastaan teuraaksi menevät edellisvuotiset sonnit eivät pääse laitumelle, mutta niilläkin on käytössään jaloittelutarhat.
”Vasikat kasvatetaan itse. Näin saamme kaikki paino- ja indeksitiedot käyttöömme”, Veräväinen perustelee.
Tietoja tarvitaan jalostustyön pohjaksi.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
