Vasikoille annetaan palmuöljyä, öljypalmu lähteenä myös lypsylehmien rehuissa – "palmurasvat vaikuttavat myönteisesti maidosta maksettavaan hintaan"
Rypsiöljy ei sovellu nautojen rehuihin yhtä hyvin rakenteensa ja rasvahappokoostumuksensa takia. Kiistelty palmuöljy sisältää samaa rasvahappoa kuin maito.
Palmuöljyä vasikkarehuissa käytetään esimerkiksi sen rypsiöljyä toimivamman koostumuksen takia. ”Joillekin tuottajille on hirveän vaikea asia ymmärtää, miksi näin tehdään”, kertoo Valion vasikkarehujen myyntipäällikkö. Kuva: Satu Lehtonen, Markku VuorikariPalmupohjaiset rasvat ovat yleisesti käytössä eri naudanrehuvalmistajilla.
Palmuöljyn runsasta käyttöä elintarvikkeissa on julkisuudessa kritisoitu tuotannon eettisten ongelmien ja epäterveellisyyden takia. MT uutisoi viime vuonna Kaslinkin kauravispistä (MT 4.10.2019), jonka yksi pääraaka-aine on palmuöljy.
Palmuöljy tulee vastaan esimerkiksi Startti Maitojuoman ainesosaluettelossa. Tuote on myydyin vasikoiden juomarehu Suomessa.
Kookos- ja palmurasva ovat päärasvanlähteet, vahvistaa Valion vasikkarehujen myyntipäällikkö Tuomo Linnakallio. Kookoksen osuus on noin 80 ja palmurasvan 20 prosenttia. Lisäksi hieman rasvaa tulee kirnumaitojauheesta.
Miksei rehuihin kävisi kotimainen rypsi? ”Rypsi ei sovellu juomarehuun yhtä hyvin rakenteensa ja rasvahappokoostumuksensa vuoksi”, Linnakallio vastaa. Juomarehujen täytyy esimerkiksi kestää eri sääoloja, eivätkä ne saa paakkuuntua.
Kokeessa, jossa rypsiöljyä oli juomarehussa 5 prosenttia, vasikoiden karvanlähtö oli ongelmana 30 prosentilla koe-eläimistä, Valiolta kerrotaan.
Rypsin rasvahappokoostumus ei ole yhtä hyvä kuin palmupohjaisten rasvojen, toteaa Lantmännen feedin naudanrehujen kehityspäällikkö Merja Holma.
Palmuöljy sisältää täsmälleen samaa rasvahappoa kuin maito: rasvaa nimeltä C-16-0.
Aika-ajoin asiasta on tullut kysymyksiä. ”Joillekin tuottajille on hirveän vaikea asia ymmärtää, miksi näin tehdään”, Linnakallio toteaa.
Valion Starteissa käyttämä palmuöljy on RSPO-sertifioitua. ”Itse kiinnittäisin huomiota juomarehuissa myös valkuaiseen”, Linnakallio sanoo. ”Tuontirehuissa on hyvin usein kasvivalkuainen proteiininlähteenä, esimerkiksi soija. Valion Starteissa kaikki proteiini on peräisin kotimaisesta maidosta.”
Muissakin naudanrehuissa käytetään palmupohjaisia rasvoja. Itse palmuöljyä ei ole Lantmännen Feedillä koskaan käytetty, Holma sanoo. Rehuissa hyödynnetään palmuöljyjen valmistuksen sivutuotteena syntyviä rasvahappoja. Ne ovat esimerkiksi kalsiumilla suojattuja rasvahappoja.
Suojattu rasva ohittaa pötsin, jolloin lehmä saa siitä paljon energiaa. ”Niitä on ollut käytössä ihan kaikilla rehuvalmistajilla.”
Palmurasvat ovat hyvä energianlähde, joka vaikuttaa myönteisesti maidon pitoisuuksiin ja maidosta maksettavaan hintaan, Holma toteaa. Lypsylehmien rehuihin rasvaa tarvitaan, koska korkean tuotoksen vaiheessa suomalaisilla lehmillä on huutava pula energiasta.
”Maissinviljely on Suomessa aika alkutekijöissään, pötsin ohittavaa tärkkelystä ei saada tarpeeksi. Yksi tapa saada energiaa on lisätä rasvaa.”
Osa käytetystä rasvasta on rypsiöljyä. Runsaina pitoisuuksina rypsiöljy vaikuttaa kuitenkin pötsin mikrobitoimintaan, Holma kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
