
Vatajanrannan vuohenmaidosta tuorejuustoja ja jäätelöä
Kurikassa sijaitsee yksi maamme suurimmista vuohitiloista. Vatajanrannan kuttujen maidosta jalostuu juustoja ja jäätelöä.
Vatajanrannan vuohitilalla jalostetaan vuohenmaidosta juustoa ja jäätelöä. Anna-Kaisa ja Jaakko Niemi. Kuva: Kari SalonenKURIKKA (MT)
”Jokirantaan taisivat mennä”, naurahtaa kurikkalaisen Vatajanrannan vuohitilan emäntä Anna-Kaisa Niemi kilien karkureissulle.
Uteliaat ja älykkäät laumasielut ajattelevat sinnikkäästi ruohon olevan aidan takana vihreämpää. Kun isäntäväen silmä välttää, kevytrakenteinen aita kaatuu ja seikkailu alkaa.
Vatajanrannan katraassa on noin 350 päätä, joista 250 on kuttuja ja viisi siitospukkia. Suurin osa eläimistä majailee vuonna 2009 rakennetussa pihatossa. Uusi nuorvuohten pihatto on lähes valmis, isäntä Jaakko Niemi kertoo.
Rakennuksen toisessa päässä uutuuttaan kiiltelee Lohiluoman pienmeijeirin tilat, joissa Anna-Kaisa valmistaa vuohenmaidosta tuorejuustoja sekä jäätelöä. Meijeri on erotettu omaksi liiketoiminnakseen vuohitilan muusta toiminnasta.
Kipinä juustojen valmistamiseen syttyi muutama vuosi sitten, kun Niemi kokeili niiden tekemistä ”omaksi ilokseen ja kavereille”.
Kurikassa järjestettiin maatilatori, jonne kyseltiin vuohenjuustoja myyntiin. ”Silloin päätin, että tämä alkaa olla vakavasti otettavaa hommaa”, Niemi muistelee syksyä 2011.
Samana vuonna hän aloitti Hämeenlinnassa maidonjalostajan kaksivuotiset ammattitutkinto-opinnot, joiden kuluessa alkoivat jäätelökokeilut.
Juustoa ruvettiin tekemään vanhan pihaton yhteydessä olleissa tiloissa, jotka remontoitiin elintarvikehuoneistoksi. Alusta saakka oli selvää, että lähivuosina rakennetaan nykyaikaisemmat tilat uuden pihaton katon alle.
Pääosa Vatajanrannan kuttujen maidosta toimitetaan Jalasjärvelle Juustoportin meijeriin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
