Kananmunahyllyillä voi pian olla tyhjää
Kolmannes tiloista lopetti vuodenvaihteeseen mennessä. Kulutus on kasvanut, ja pääsiäissesonkikin on edessä.Kananmunien kulutus on kasvanut viime vuosina noin neljän prosentin vuosivauhtia. Jokainen suomalainen syö tällä hetkellä keskimäärin 10 kiloa kananmunia vuodessa.
Samaan aikaan munien tuotanto on vähentynyt. Munista onkin tulossa pulaa ainakin hetkellisesti, ennustaa Suomen Siipikarjaliitto.
Erityisesti näin voi käydä perinteisenä munasesonkina eli pääsiäisenä.
Kauppa ei voi paikata mahdollista munapulaa tuonnilla, sillä muuta Eurooppaa tiukemman salmonellakontrollin vuoksi suomalaisiin vähittäiskauppoihin ei saa tuoda kananmunia sellaisista maista, joissa salmonellaa esiintyy.
Tuotannon vähentymisen taustalla on vuodenvaihteessa päättynyt suuri rakennemuutos. Kananmunien tuotanto perinteisissä varustelemattomissa häkeissä kiellettiin lopullisesti EU:n jäsenmaissa.
Sen seurauksena noin kolmasosa kanatiloista lopetti tuotannon.
Osalla jatkavista tiloista kanaloiden muutostyöt ovat vielä kesken ja tuotannossa on siksi tauko. Siipikarjaliitto arvioikin munien tuotannon palaavan normaaleihin määriin loppukesään mennessä, kun rakenteilla olevat kanalat valmistuvat.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


