Kotimaisen kvinoan jalostus ruokapöytään asti toi viljelijöille Niemi-palkinnon
Niemi-säätiön tunnustuspalkinnon vuodelta 2018 saavat Juha ja Kari Raininko.
Kvinoassa on paljon proteiinia. Se on luontaisesti gluteenittomana myös hyvä esikasvi puhdaskauralle, kertoi luomutilan toinen isäntä Juha Raininko MT:n haastattelussa. Kuva: Jaana KankaanpääViljelijät Juha ja Kari Raininko ovat voittaneet Niemi-palkinnon ennakkoluulottomasta toiminnastaan.
Suomalainen maatalous on viime vuodet taistellut suurien kannattavuushaasteiden kanssa. Normaalituotannossa edes erittäin tehokas tapa toimia ja järjestää tuotanto ei ole riittänyt kunnollisen kannattavuuden saavuttamiseen, säätiö kertoo tiedotteessaan.
Niemi-säätiö on päättänyt antaa tämän tunnustuksen innovatiivisen, asiakas- ja kysyntälähtöisen kasvinviljelyn toteuttamisesta. Erityisenä merkille pantavana asiana on ennakkoluuloton uusien tuotteiden etsiminen ja ottaminen tuotantoon.
Esimerkki hienosta uuden onnistuneesta etsimisestä on kvinoan viljelyn toteuttaminen ja sen tuotteistaminen kuluttajatuotteiksi asti.
Niemi-säätiö on yksityisen maanviljelijän Frans Niemen 1950-luvulla perustama säätiö, joka sääntöjensä mukaan edistää taloudellista kehitystä etenkin maa- ja metsätalouden alalla.
Säätiö on viime vuosina jakanut hakemuksesta apurahoja esim. väitöskirjatutkimuksiin, projektirahoitukseen sekä lähiruokatuotannon tutkimukseen. Hakemuksetta on säätiö jakanut myös tunnustuspalkintoja hyväksi katsomilleen ja säätiön tavoitteita laajastikin katsottuna edistäville kohteille.
Juha ja Kari Rainingon kotitilalla kvinoaa kylvettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Tilalla on oma pakkaamo. Tuotteita myydään valtakunnallisesti ruokakaupoissa. Asiakkaina on lisäksi ravintoloita ja julkisia keittiöitä.
Kvinoaa on jalostettu Suomen oloihin pitkäjänteisesti. Sen siemenet sisältävät runsaasti proteiinia ja kasvi onkin saanut maailmalla superruuan maineen.
Lue lisää:
MT 18.9.2017: Rainingon luomutilan kokeilunhalu toi kvinoan viljelykiertoon
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

