Säädökset eivät enää estä kahvilaa leipomasta pullaa ja piirakoita lähimaidosta
Elintarvikebyrokratian purkaminen etenee taas muutamalla hyppäyksellä."Säädökset eivät enää estä pikkukahvilaa leipomasta pullaa ja piirakoita lähellä tuotetulla raakamaidolla. Tämä on yksi uusi käytännön esimerkki siitä norminpurkutyöstä, jolla helpotamme tuottajien ja yrittäjien arkea ja parannamme lähiruoan saatavuutta", toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Maa- ja metsätalousministeriö on muuttanut ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen hygieniasta annettua asetusta. Uusi asetus tulee voimaan 1. kesäkuuta.
Se yksinkertaistaa elintarvikehuoneistojen rakenteellisia vaatimuksia ja henkilökunnan suojavaatetusvaatimuksia sekä laajentaa raakamaidon ammattikäyttöä ja tuottajien omien teuraseläinten käyttöä.
Asetusmuutoksen taustalla on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion norminpurkukierroksella tuottajilta ja muilta tahoilta keräämä palaute.
Asetuksen perusteella raakamaitoa voidaan jatkossa käyttää elintarvikkeiden valmistukseen myös niissä vähittäismyyntipaikoissa, jotka eivät sijaitse maidontuotantotilan yhteydessä. Edellytyksenä on, että valmistukseen liittyy pastörointia vastaava lämpö- tai muu käsittely.
Siten esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa voidaan käyttää muualta ostettua raakamaitoa leivonnaisten ja muiden kuumennettujen ruokien valmistukseen.
Alkutuotannon toimija voi jatkossa toimittaa omistamansa teurastettavat eläimet loppuun teurastettaviksi ilmoitettuun elintarvikehuoneistoon, jos eläinten teurastus on aloitettu alkutuotantopaikalla ja jos liha ja muut tuotteet palautuvat alkutuotannon toimijalle hänen yksityistaloudessaan käytettäväksi.
Tällaista elintarvikehuoneistoa ei tarvitsisi hyväksyä teurastamoksi eikä siinä käsiteltävää lihalle tehtäisi lihatarkastusta.
Elintarvikehuoneistoiksi ilmoitettujen tilojen rakenteelliset vaatimukset yksinkertaistuvat.
"Asetuksessa on paremmin huomioitu toimintojen ajallisen erottamisen mahdollisuus, eikä esimerkiksi siivousvälineille vaadita enää erillistä tilaa. Jatkossa riittää, että välineet ovat puhtaat ja toimivat", kertoo elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä.
Myös elintarvikehuoneiston henkilökunnan suojavaatetusta koskevaa vaatimusta on yksinkertaistettu siten, että esimerkiksi päähineen käyttö pakkaamattomien elintarvikkeiden käsittelyssä riippuisi tilanteesta eikä olisi enää aina pakollista.
Ilmoitetun elintarvikehuoneiston asiakastiloihin saa jatkossa tuoda näkövammaisen henkilön opaskoiran, kuulovammaisen henkilön kuulokoiran ja fyysisesti vammaisen henkilön avustajakoiran lisäksi myös muun vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä avustavan koiran. Muutos laajentaa hyötykoirien pääsemistä esimerkiksi ruokakauppojen asiakastiloihin, joihin tavalliset lemmikit eivät pääse.
Ravintoloihin ja kahviloihin lemmikkejä on voinut tuoda jo viitisen vuotta, mikäli tarjoilutilan omistaja on niin päättänyt.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

