Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Isot lihatalot korottavat tuottajahintoja ensi vuonna, tilojen kustannuspaineisiin summat ovat yhä liian pieniä – "28 vuotta olen firmassa ollut, mutta en koskaan tällaisessa tilanteessa"

    Tuottajahinnat nousevat ensi vuonna. Kustannuspaineet ovat silti kovat erityisesti sikapuolella.
    Naudanlihan osalta tilanne on helpompi, sillä Suomeen ei valu halpaa naudanlihaa muualta, sanoo Atrian lihaliiketoiminnan johtaja Markku Hirvijärvi. Kuvituskuva.
    Naudanlihan osalta tilanne on helpompi, sillä Suomeen ei valu halpaa naudanlihaa muualta, sanoo Atrian lihaliiketoiminnan johtaja Markku Hirvijärvi. Kuvituskuva. Kuva: Lari Lievonen

    Lihan tuottajahintoihin on tiedossa korotuksia.

    Tuottajahinnat nousevat ensi vuonna merkittävästi, ennustaa HKScanin Suomen liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja Jari Leija.

    HKScan aikoo tehdä hinnan tasokorotuksia kaikkien eläinlajien lihan tuottajahintoihin ensi vuonna.

    ”Se on välttämätöntä kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuuden kannalta. HKScan haluaa turvata sen, että suomalainen kotieläintuotanto jatkuu. Kaikki brändituotteemme on sidottu kotimaiseen raaka-aineeseen.”

    Myös loppuvuodesta korotuksia on tehty, mutta Leija kuvailee niitä marginaalisiksi. ”Eivät nyt tehdyt korotukset auta suhteessa tuotantokustannusten nousuun. Tilojen kassaa on rasitettu tänä vuonna rajusti.”

    Leija arvioi, että myös kauppaketjut tiedostavat vallitsevan tilanteen. Hintaneuvottelut ensi vuodelle ovat parhaillaan käynnissä.

    Korotuksia tuottajahintoihin on tehty myös Atrialla. Osa niistä on varattu marras–joulukuulle ja tammikuulle.

    Ensi vuodelle korotuksia on tehty yhteensä 15–17 miljoonalla eurolla, kertoo Atrian lihaliiketoiminnan johtaja Markku Hirvijärvi.

    Lihan kilohinnoissa tämä tarkoittaa noin 10–15 sentin korotuksia.

    Maatilojen tuotantokustannusten nousun kattamiseksi korotusten summat ovat kuitenkin liian pieniä.

    ”Puhutaan isosta noususta, mutta ei kustannuskriisiin tarpeellisesta määrästä.”

    Neuvottelut kaupan kanssa ovat menneet nautatuotteissa hyvässä hengessä, Hirvijärvi sanoo. Loppuvuodelle on tiedossa korotuksia myös ravintola- ja hotellipuolelta.

    Nautapuolella tilanne on helpompi, sillä Suomeen ei valu tällä hetkellä halpaa naudanlihaa muualta, Hirvijärvi summaa.

    Possupuolella haasteet ovat suurempia.

    Kustannuspaineet tiloilla kasvavat ja samalla sianlihan markkinat supistuvat. Sianlihan kysyntä on laskenut erityisesti Aasiassa.

    Hirvijärvelle kulunut vuosi on ollut uran vaikeimpia paikkoja.

    ”28 vuotta olen firmassa ollut, mutta en koskaan tällaisessa tilanteessa. Sika-alalla on tuplakriisi: Samaan aikaan kustannus- ja markkinakriisi.”

    ”Kyllä me kaikkemme teemme, jotta tästäkin selvitään. Lisää korjausratkaisuja tarvitaan”, Hirvijärvi toteaa. ”Toivotaan, että markkina ottaa ne vastaan – ja toivotaan, että seuraava viljasato on parempi.”

    Snellman on nostanut tuottajahintoja elokuusta lähtien useaan kertaan.

    ”Nostimme hintoja, kun ensimmäiset merkit kustannusten noususta näkyivät”, kertoo Snellmanin lihanjalostus Oy:n toimitusjohtaja Roland Snellman.

    Tammikuun alkuun mennessä yritys on nostanut sianlihan tuottajahintaa yhteensä noin 13 senttiä kilolta. Naudan tuottajahintaa on nostettu noin viisi senttiä kilolta. Nämä korotukset eivät riitä, vaan lisää tarvitaan, Snellman sanoo.

    Kauppojen suunnalta korotuksia tuotteiden hintoihin ei ole toistaiseksi saatu, sillä nykyisen jakson hinnat on neuvoteltu jo viime kesänä.

    Snellmanin mielestä kauppojen kanssa tehtäviin sopimuksiin tarvittaisiin mekanismi, jolla hintoja voitaisiin poikkeustilanteessa korjata kesken jakson. Nykyistä tilannetta hän kuvaa erittäin poikkeukselliseksi.

    ”Ei tätä voi verrata mihinkään aiempaan. Kun rehuohra maksaa kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten, loppu on selvää matematiikkaa. Olemme tosi huolissamme tilojen pärjäämisestä.”

    Snellmanin mukaan tulevaan myyntijaksoon korotuksia ollaan kaupoilta saamassa, mutta niitä haetaan lisää, koska niitä tarvitaan lisää.

    Kauppa on ollut huolissaan siitä, päätyvätkö mahdolliset hinnankorotukset tuottajille. ”Se on meidän lihatalojen vastuulla, että niin tapahtuu. Emme saa raaka-ainetta, jos emme hoida tätä hyvin.”

    Snellmanin mukaan puolet kaupalta saatavista korotuksista menee tuottajahintoihin. Toisella puolella katetaan muiden kustannusten nousua.

    ”Pakkausmateriaalit, mausteet, energia ja laivarahtikulut ovat myös kallistuneet. Niihin emme voi vaikuttaa. Teollisuus ei voi yksin tätä ratkaista. Siihen tarvitaan koko ketjua”, Snellman sanoo.

    ”Hyvä olisi kuluttajillekin mennä viesti, että ruuan hinta nousee ensi vuonna.”