E-luokan maitoa 25 vuotta
Solutesti tehdään aina, kun on vähänkin aihetta epäillä tulehdusta, sanoo Marja Voutilainen ja lypsää näytettä. Jaakko Kilpiäinen Kuva: Viestilehtien arkistoLIPERI (MT)
”Parastaan yrittäen ja eläimiä jalostaen tässä on töitä tehty”, maidontuottaja Hannu Voutilainen kuvailee työntekoa vaimonsa Marjan kanssa.
”Kyse ei ole ylimääräisen työn tekemisestä vaan perusammattitaidosta. Eri tiloilla reagoidaan ja tehdään asioita vain eri tavalla”, pohtii Hannu Voutilainen ensiluokkaisen maidon tuottamista.
E-luokan maidosta maksettava lisä on toki motivoinut, ja esimerkiksi korkeasoluista maitoa tuottaneita lehmiä on karsittu pois.
Yhteensä 56 maitotilaa palkittiin tiistaina Walter Ehrströmin säätiön kultamitaleilla Helsingissä.
Hannu Voutilaisen isä osti tilan 1950-luvun puolivälissä. Vuonna 1985 tehtiin sukupolvenvaihdos ja tila siirtyi Voutilaiselle.
Kahteen kertaan laajennetussa parsinavetassa märehtii 24 lehmää.
Kaikki ovat ayrshirejä ja keskituotos on 10 900 kiloa.
Marja Voutilainen muistelee, että maidon valkuaispitoisuus on ollut 3,58 prosenttia ja rasvaprosentti 4.
Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä Voutilaisten tilalla auki.
Alkuperäistä navettaa on kahdesti laajennettu, edellisen kerran vuonna 1994.
”Katsellaan tilannetta, poikamme on 17-vuotias ja peltotyöt tuntuvat ainakin kiinnostavan. Ja meillä on vielä matkaa eläkeikään”, pohtii Hannu Voutilainen.
Voutilaiset muistelevat, että E-luokan maidon tuottamisen säännöt ovat aiemmin olleet tiukemmat.
”Joskus se oli kertalaakista poikki, jos maidossa oli solu- tai bakteeripitoisuus korkealla. Nyt joustovaraa on enemmän, kun lasketaan geometrisia keskiarvoja kahden tai kolmen kuukauden jaksoissa.”
Kesä on haastavinta aikaa tuottaa ensiluokkaista maitoa, sillä lehmät reagoivat helteeseen ja bakteeri- tai solupitoisuus nousee herkästi.
Walter Ehrströmin säätiön hopeamitali on jo Voutilaisten palkintokaapissa, tiistaina se sai viereensä kultaisen mitalin. ”Tietysti tuntuu hienolta saada tällainen tunnustus”, toteavat Voutilaiset.
Vuosien saatossa palkintoja on tullut myös meijeriltä. Molemmat muistavat ajan, kun ensiluokkaisen maidon tuottamisesta sai palkinnon joka vuosi.
Voutilaiset työskentelevät kahdestaan tilalla.
Kiitos laadukkaan työn tekemisestä kuuluu myös ehdottomasti lomittajille, sanoo Marja Voutilainen.
Hän kehuu, että heillä on ollut onni saada hyviä lomittajia töihin ja useimmiten vieläpä sama henkilö.
SARI PENTTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
