Maailman tulisin chililajike jalostettu Suomessa
Suomalainen Fatalii Gourmet -yritys on onnistunut jalostamaan chililajikkeen, joka on vielä tulisempi kuin tittelin tämänhetkinen haltija. Chili tulee myyntiin vain jauheena.Fatalii Gourmet -yrityksen chilimestari Jukka ”Fatalii” Kilpinen on jalostanut chililajikkeita pitkään. Hänen tuotantoaan on myös ensimmäinen Suomessa jalostettu suojattu lajike. Kilpinen kertoo, että uuden Fatalii Gourmet Jigsaw -lajikkeen kehitys vaati useamman vuoden työn.
Se on jalostettu edelleen C. chinense var. ’Moruga Scorpion’ -lajikkeesta, jota on tähän asti pidetty maailman tulisimpana.
Kilpisen mukaan lajikkeelle haetaan virallista luokitusta vasta ensi vuonna, sillä uusi lajike vaatii aina useamman sukupolven vakiintuakseen. Mittaus tullaan suorittamaan sertifioidussa laboratoriossa.
”Tästä chilistä tehdyn jauheen käytössä kannattaa olla varovainen: äärimmäisen pieni ripaus riittää todella tuhtiin makuelämykseen”, Jukka Kilpinen varoittaa.
Chilien tulisuus johtuu kapsaisiini-nimisestä yhdisteestä, jota on pääosin siemenkiinnikkeissä ja chilin sisäpinnan kalvossa. Tulisimmissa lajikkeissa kapsaisiinipisaroita voi nähdä jopa chilin sisäpinnalla.
Chilejä käytetään entistä laajemmin muun muassa ruuanlaitossa ja leivonnassa. Myös kotimaassa kasvatettujen chilien kysyntä on kasvussa, minkä merkiksi Kauppapuutarhaliitto ry valitsikin kasvin vuoden 2013 vihannekseksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

