Maatalous

EU-puheenjohtajamaa vaatii rahallista apua koronaviruksen rasittamalle maataloudelle – elintarvikkeiden ja työvoiman liikkuvuuden häiriöt haitallisia unionin ruuantuotannolle

Komission taloustoimet eivät kohdennu tarpeeksi hyvin maatalouteen, EU-neuvoston puheenjohtajamaa sanoo.
Kari Salonen
Osa kuljetuskonteista on jäänyt Kiinaan koronavirusepidemian alettua. Tämä on haitannut elintarvikekauppaa.

EU-neuvoston nykyinen puheenjohtajamaa Kroatia vaatii unionin maataloudelle tukea koronakriisin ajaksi.

Euroopan komissio on valmistautunut löysäämään EU:n budjetti- ja valtiontukisääntöjä. Lisäksi Euroopan keskuspankki EKP on kertonut elvyttävänsä unionin sukeltavaa taloutta 750 miljardin euron hätäpaketilla.

"Komission ehdottomat toimenpiteet ovat kuitenkin yleisiä, eivätkä ota huomioon maatalouden ja elintarviketuotannon erityiskysymyksiä”, Kroatian maatalousministeri Marija Vučković vetoaa kirjeessään.

Osa jäsenmaista on ottanut jo itsenäisesti yhteyttä EU-maatalouskomissaari Janusz Wojciechowskiin ja pyytänyt tukea koronaviruspandemiaan. Esimerkiksi Irlannin maatalous on kertonut kärsivänsä viruksesta voimakkaasti.

"Olisi tehokkaampaa, jos lähestyisimme komissiota yhdessä jäsenmaiden neuvostona. Aion kerätä tarvittavat tiedot jäsenvaltioilta ja toimittaa ne komissiolle neuvoston puheenjohtajana", Vučković jatkaa.

EU:n maataloustuotanto ei ole toistaiseksi heikentynyt koronaviruksen seurauksena, EU:n tuottajien ja osuuskuntien järjestö Copa-Cogeca raportoi. Tuotanto on kuitenkin väkisinkin muuttumassa, jos pandemia pitkittyy.

"Jos nykyinen epävarmuus jatkuu, tilanne vain pahenee tilausten peruuttamisen ja vientihidasteiden myötä. Ruuan lisäksi myös rehun, kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden liikkuminen tulee varmistaa", Copa-Cogeca tiedottaa.

Koska kulutus painottuu kriisitilanteessa perustuotteisiin, korkean lisäarvon elintarviketuotanto on aikeissa supistua. Kananmunilla, pastalla ja perunoilla on havaittu olevan kasvava kysyntä.

"Tiloilla pitäisi koettaa pitää tuotanto mahdollisimman normaalina ja stabiilina. Mennään siis edelleen navettaan, pellolle ja puutarhaan", Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen sanoo.

Elintarvikekaupalle uhkaa tulla esteitä jäsenmaiden rajasulkupäätösten seurauksena. EU-maiden rajoilla on raportoitu jo nyt ruuhkista ja viivästyksistä, kun EU-maat ovat sulkeneet rajojaan.

Häiriöt vaikuttavat erityisesti tuoretuotteisiin ja helposti pilaantuviin raaka-aineisiin, kuten maitoon.

”Olemme saaneet tietoon tapauksia, joissa raakamaitoa ei ole saatu toimitettua Saksasta Italiaan. Osa on pitänyt muuttaa jauheeksi ja osa on väistämättä mennyt hukkaan. Sisämarkkinoiden toimivuus tulee varmistaa", Pesonen kertoo.

Osassa jäsenmaista on raportoitu häiriöistä työvoiman liikkuvuudessa. Monelle alalle, kuten puutarhasektorille, ulkomainen kausityövoima on elinehto.

"Moni maa on huolissaan työvoiman liikkuvuudesta. Rajamuodollisuudet johtavat siihen, että sesonkityöhön keskittynyt työvoima ei pääse rajan yli", Pesonen sanoo.

Mitä pidempään matkustusrajoitukset mannerten välillä kestävät, sitä todennäköisemmin Eurooppa saattaa kohdata ruokapulan, EU:n vilja- ja öljykasviteollisuuden etujärjestö Coceral uskoo.

"Olemme seuranneet elintarvikkeiden ja rehujen toimitusketjun häiriöiden lisääntymistä viime päivinä, ja olemme erittäin huolestuneita tulevasta kehityksestä", Coceralin pääsihteeri Philippe Mitko sanoo Ieg-policy julkaisulle.

Komissio kehotti maanantaina pitämään rajat auki tavaraliikenteelle ja ehdottaa nopeita kaistoja ruokaa ja lääkkeitä tuoville rekoille. Viljajärjestö vaatii, että eläinten rehujen pitäisi olla mukana niissä tavarankuljetuksissa, jotka saavat käyttää nopeita kaistoja.

Lue lisää