Maatalous

MTK ja Teollisuusliitto kehottavat hallitusta nopeisiin toimiin työvoiman saannin turvaamiseksi – etenkin maaseudun kausityöt uhattuina

Koronakriisi on vaikeuttamassa huomattavasti ulkomaisen työvoiman käyttöä.
Rami Marjamäki
Monilla maatiloilla on töissä esimerkiksi ukrainalaisia työntekijöitä.

Työvoiman saanti etenkin maaseudun kausityöhön on koronakriisin vuoksi uhattuna. Tämä uhkaa maaseudun yritysten lisäksi myös suomalaisen ruoan saantia sekä elintarvikeketjun toimivuutta. Myös metsätaloudessa työvoimavaje on pahenemassa.

MTK ja Teollisuusliitto vetoavat maan hallitukseen, että se tekee asiassa nopeita päätöksiä. Koronakriisi on vaikeuttamassa huomattavasti ulkomaisen työvoiman käyttöä.

"Nyt tarvitaan rohkeita ja nopeita päätöksiä, joilla voidaan edistää myös kotimaisen työvoiman käyttöä maaseudun yrityksissä. Päätavoite on mahdollistaa kotimaisen työvoiman työllistyminen, mutta myös käyttää fiksusti maassa jo olevaa ulkomaista työvoimaa. Yritysten käynnissä pitäminen on myös kansantalouden etu", järjestöt toteavat yhteisessä kannanotossaan.

MTK ja Teollisuusliitto esittävät ratkaisuksi seuraavaa 8-kohtaista työkalupakettia:

1. Työttömyysetuutta maksetaan maaseudun kausityöhön työllistyneille työsuhteen alkamisen jälkeen kuukauden ajan ilman, että kyseisellä ajalla maksettu palkka vaikuttaa päivärahaan vähentävästi.

2. Korotetaan palkkatuki kaikilta 50 prosenttiin ja ulotetaan koskemaan myös lomautettuja.

3. Otetaan määräaikaisesti käyttöön palkkatuki myös nuorille ja opiskelijoille sekä kotiutuville varusmiehille.

4. Autetaan te-hallintoa ohjaamaan lomautettuja tai esimerkiksi Lapin hiihtokeskuksista kesken kauden irtisanottuja työllistymään maaseutuelinkeinoihin.

5. Mahdollistetaan, että Suomessa ”kausityöluvalla” (todistus, tai -oleskelulupa,) olevat matkailun kausityöntekijät voisivat siirtyä maaseudun töihin suoraan, tai ainakin nopeasti hakea jatkolupaa uusille työnantajille.

6. Poistetaan liikkuvuusavustukselta työsuhteen vähimmäiskesto.

7. Säädetään elintarvikeketjun alkutuotannon työt määräaikaisesti työkokeilu -nimikkeellä työllistymistä edistäväksi palveluksi.

8. Maaseudun majoituskuluja varten säädetään määräaikainen majoittumiskorvaus, 20 euroa vuorokaudessa.

Lue lisää:

MTK esittää koronatukea ruuantuotannolle – 330 miljoonan pelastuspaketilla varmistetaan kesän satokausi

MTK:n Töitäsuomesta.fi-palvelu laajenee: Palvelu pyrkii nyt yhdistämään työtä kaipaavat ja koronakriisin vuoksi apua tarvitsevat

MTK kannustaa metsänomistajia työllistämään ja hoitamaan metsiään – "Metsät ovat auki koronasta huolimatta"

Jyrki Luukkonen
Virolaiset metsurit ovat tuttu näky suomalaisten metsien raivaustöissä.
Lue lisää