Talous

MTK:n Töitäsuomesta.fi-palvelu laajenee: Palvelu pyrkii nyt yhdistämään työtä kaipaavat ja koronakriisin vuoksi apua tarvitsevat

Palvelun kohderyhmänä ovat nyt myös maaseudun yksinäiset, ikääntyneet ja muut avun tarpeessa olevat. Entiseen tapaan myös maatilat voivat hakea palvelusta työvoimaa.
Kari Salonen
Maaseudulla töitä riittää. Kuvituskuva.

MTK, ProAgria ja Suomen Kylät ry ovat päättäneet yhdessä kehittää ja laajentaa MTK:n toissa vuonna avaamaa töitäsuomesta.fi-palvelua. Palveluun avattiin tänään hätäapuosio koronakriisissä painivien yritysten ja ihmisten auttamiseksi.

Halukkaat voivat ilmoittautua auttamaan maatilan töissä tai käymään vaikkapa kaupassa, kertoo MTK:n työvoimapalveluasiantuntija Kati Kuula.

Maaseudulla asuu runsaasti iäkkäitä ihmisiä. Lisäksi koronaviruksen aiheuttamat päivähoidon ja koulujen rajoitukset voivat hankaloittaa esimerkiksi yrittäjyyttä.

"Maaseudun kylissä yhteisöllisyys on voimissaan ja naapurille on totuttu antamaan apua. Toivomme, että töitäsuomesta.fi -palveluun saadaan mukaan paljon suomalaisia, jotka voivat vaikkapa kuljettaa kauppakasseja ikäihmisille tai auttaa lastenhoidossa", sanoo Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

Apua tarjoavat henkilöt voivat jättää yhteystietonsa töitäsuomesta.fi -palveluun.

Apua tarvitsevat yritykset – maatilojen lisäksi esimerkiksi kyläkaupat – voivat hakea palvelusta auttavia käsiä ensi viikon tiistaista alkaen, kun palveluun on saatu avuntarjoajia mukaan.

Töitäsuomesta.fi -palvelussa myös opiskelijat voivat ilmoittautua maatilayritysten avuksi ja lomituspalveluiden tueksi.

CoReorient Oy:n toteuttama Töitäsuomesta.fi -palvelu avattiin kaksi vuotta sitten auttamaan maaseudun työvoimapulassa. Viime kuukaudet MTK, ProAgria ja Suomen Kylät ovat maa- ja metsätalousministeriön osarahoituksella kehittäneet palvelua eteenpäin.

Palvelu oli tarkoitus avata uudelleen vasta myöhemmin tänä vuonna, mutta koronakriisin vuoksi avausta päätettiin aikaistaa.

MTK:lle on tullut paljon kysymyksiä siitä, miten hätään joutunut yrittäjä voisi saada apukäsiä esimerkiksi maatilalle. Lisäksi auttamishaluiset suomalaiset ovat valmiita auttamaan maatiloilla.  Tähän tarpeeseen Töitäsuomesta.fi antaa apua, kertoo Kuula.

Maaseudulla tarvitaan 16 000 ulkomaista kausityöntekijää, joiden maahantulo on nyt uhattuna. Lisäksi sairastuminen tai karanteeni voivat nopeasti muuttaa tilannetta maaseudun yrityksissä.

"ProAgria on todella huolissaan maatilojen tilanteessa. Toivomme, että mahdollisimman moni ilmoittautuu maaseudun yritysten avuksi", toteaa ProAgria-keskusten liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko.

Mäkivuokon mukaan ProAgria ottaa nopeutetulla aikataululla käyttöön valtakunnallisen asiakaspalvelunumeron maanantaina. Numerosta 044 420 9000 yrittäjä saa aina apua, hän lupaa.

Lue lisää

Kunnantalo tekee hyvää kylähengelle – Perniössä siellä pääsee kuntosalille tai etätöihin, ja perhejuhliin voi vuokrata vaikka valtuustosalin

Lammasalan byrokratiaa pitää purkaa

"Tilanne elää päivittäin, tässä eletään kieli keskellä suuta" – kevään ensimmäinen tilauslentokone Ukrainasta tuo kausityöntekijöitä ensi viikolla

Ruotsi satsaa "vihreän teollisuudenalan" työvoimatarpeeseen – tuottajajärjestö ja työvoimahallinto kehittämään yhdessä elintarvikeketjun koulutusta