Maatalous

Farmari-maatalousnäyttelyn järjestäjät tekivät ison ratkaisun – näyttely järjestetään vasta vuonna 2022

Farmarin pitopaikkana säilyy Mikkeli.
Jaana Kankaanpää
Farmari-näyttelyssä pidetään yleensä myös karjanäyttelyitä. Arkistokuva vuoden 2015 näyttelystä.

Heinäkuun alkuun suunniteltu Farmari-maatalousnäyttely siirtyy koronavirusepidemian vuoksi vuoden 2022 heinäkuuhun. Pitopaikkana säilyy Mikkeli.

Näyttelyn siirtämisestä päätti järjestävän keskuksen eli ProAgria Etelä-Savon hallitus.

"Teimme vastuullisen päätöksen kuunneltuamme laajasti eri tahoja. Emme voi olla varmoja, että koronavirusepidemia on ohitse rajoitteineen tulevan heinäkuun alussa. Näyttelykävijöiden ja -asettajien turvallisuus on päätöksen pohjana", sanoo ProAgria Etelä Savon toimitusjohtaja Heikki Pahkasalo.

Päätöksen valmisteluun ovat osallistuneet sekä viranomaiset että yhteistyökumppanit. Siirto on ymmärretty ja otettu Pahkasalon mukaan hyvin vastaan.

"Toimimme siten, että tehtyjen varausten perumiset ja siirrot ovat helppoja näytteilleasettajille. Saimme tämän vuoden Farmariin paljon näytteilleasettajia ja haluammekin kiittää heitä kiinnostuksesta ja ilmoittautumisista. Tulemme kertomaan tällä viikolla myös ilmoittautuneille näytteilleasettajille, miten heidän pitää toimia", Pahkasalo kertoo.

Farmarin näyttelylipun ennakkoon ostaneet saavat lisää tietoa lippuhyvityksistä, samoin arvonnoissa lippuja voittaneet.

Pahkasalo kuvailee siirtopäätöstä ikäväksi, mutta kovin vaikeaa sen tekeminen ei ollut. "Tilanne näyttää siltä, että vaihtoehtoja ei hirveästi ollut."

Ratkaisua ei haluttu lykätä pitkään ja jatkaa epätietoisuutta. "Kaikkien kannalta on parempi näin. Kyselyjä alkoi jo tulla, ja kuluja järjestelyihin olisi sitoutunut koko ajan lisää. Tappioita tästä toki syntyy, mutta tässä vaiheessa summat ovat vielä kohtuullisia. Ikävä asia tämä on tietysti myös alueen matkailu- ja ravintolayrityksille."

Pahkasalo toivoo, että järjestelyjä päästään jatkamaan tehokkaasti jo tehdyltä pohjalta syksyllä 2021. Järjestämisvuosi siirtyi suoraan kahdella vuodella, koska Farmarin ja Okran organisaatiot ovat sopineet näyttelyistä vuorovuosina ja Okra on vuorossa vuonna 2021.

Vuoden 2022 Farmari Maatalousnäyttelystä vastaa ProAgrian uusi näyttely-yhtiö.

"Mikkeli on Farmarin järjestämiselle vuonna 2022 ykköspaikka. Uudistunut näyttelyalue, hyvät sisätilat sekä mahdollisuus näyttäviin kotieläin- ja metsäosastoihin ovat näyttelyn onnistumiselle ehdottoman tärkeitä", sanoo uuden näyttely-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Henri Honkala.

Edellisestä Farmarista Mikkelissä tulee jo tänä vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta, joten tilausta näyttelylle on.

"Sekä näytteilleasettajat että näyttelykävijät ovat olleet innolla tulossa näyttelyyn. Esimerkiksi metsäosaston kohdalla jouduimme jo laajentamaan näyttelyaluetta kaikkien ilmoittautuneiden saamiseksi mukaan."

Farmari 2022 -näyttelyn näytteilleasettajailmoittautuminen avautuu syksyllä 2021.

Lue lisää