Maatilojen kevättyöt ovat jo alkaneet ja työvoimakriisi uhkaa suomalaista ruuantuotantoa – miten pääsen töihin maatilalle? - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Maatilojen kevättyöt ovat jo alkaneet ja työvoimakriisi uhkaa suomalaista ruuantuotantoa – miten pääsen töihin maatilalle?

”Tällä hetkellä työvoiman tarpeet liittyvät kauden alkuun liittyviin töihin kasvihuoneilla, puutarhoissa ja avomaan tuotannossa."
Petteri Kivimäki
Kaalintaimia istutetaan toukokuussa.

Maatilalle töihin haluavan kannattaa nyt kirjautua Töitä Suomesta -palveluun, josta tilat etsivät työntekijöitä kausitöihin. Palvelu avattiin viikko sitten. Sinne on jo tullut töihin tai hätäavuksi haluavien ilmoituksia useampi sata.

Palveluun voi ilmoittautua myös, jos haluaa tarjota vapaaehtoisapua omalla alueellaan epidemian aikana.

Työnantajille on avattu mahdollisuus tarjota työpaikkoja, ja niitä on jo jonkin verran tarjolla.

”Työnantajat pystyvät hakemaan työvoimaa tarkemmin, kun saamme ensin selville muutaman asian”, MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.

”Ketä ovat ne 1 500 ulkomaista työntekijää, jotka ovat huoltovarmuuden vuoksi kriittisiä ja mille tiloille he menevät? Millä periaatteella heidät otetaan Suomeen?”

Kysymysmerkkejä ovat myös tilanteen kehittyminen kesän aikana sekä valtiolta mahdollisesti tulevat palkkatuki­mekanismit.

”Kun nämä ratkaistaan, ilmoituksia tulee enemmän työnantajilta.”

Palvelussa työpaikat on kerrottu alueittain. Paikkojen oman alueen yrityksistä voi kysellä myös paikallisen TE-keskuksen kautta.

”Tällä hetkellä työvoiman tarpeet liittyvät kauden alkuun liittyviin töihin kasvihuoneilla, puutarhoissa ja avomaan tuotannossa. Lounaisessa Suomessa on töitä monen tyyppisillä tiloilla”, Mäki-Hakola kertoo.

”Ulkomaista kausityövoimaa tarvitaan runsaasti myös metsätaloudessa. Kannattaa siis kartoittaa mahdollisuuksia myös siellä.”

MTK teki kausityövoiman tarpeesta kyselyn, johon vastasi 836 tilaa. Niistä majoitusta tarjoaa noin kaksi kolmesta.

”Esimerkiksi ravintola-alalta lomautettu voisi siis ajatella lähtevänsä kaupungista hommiin maaseudulle muutamaksi kuukaudeksi. Koronan leviäminen pitää tietenkin ottaa huomioon, kun työvoimaa liikkuu alueelta toiselle”, Mäki-Hakola painottaa.

Mitä kausityöntekijät tekevät?

  • Kausityövoima tekee kasvukauden aloittavia töitä, kuten kylvöä, istutusta, harsojen asettamista ja puiden leikkaamista, 72 prosentilla MTK:n kyselyyn vastanneista tiloista.
  • Sadonkorjuuseen ja poimintaan tarvitaan työvoimaa 89 prosentilla tiloista.
  • Lisäksi kausityövoima punnitsee ja pakkaa, kuljettaa tavaraa sekä harsottaa ja muovittaa kauden lopussa viljelmiä.
  • Kausityövoima hoitaa eläimiä joka kymmenennellä vastanneista tiloista.
  • Yhteensä kausityövoimaa tarvitaan noin 16 000 henkeä. Suurin tarve on heinäkuussa.

Lue lisää

Marko Mäki-Hakola kannustaa tiloja palkkaamaan suomalaisia: "Nyt tulee kiire!" – Kausityövoiman tarve tiloilla moninkertaistuu juhannukseen

MTK: Kotimaan matkailussa miljardien mahdollisuus elvyttää taloutta – Visit Finlandin resursseja pitäisi suunnata väliaikaisesti kotimaan matkailuun

MTK tyytyväinen linjauksiin maatalouden kausityöntekijöiden turvaamiseksi – satokaudelle silti tarve vielä yli 10 000 työntekijälle

Monilla tiloilla on hätä, kun kausityöntekijät jäävät Ukrainaan – "Maatalouden kausityövoimasta pitäisi keskustella myös Venäjän ja Baltian maiden kanssa"