Pääsiäispaisteja riittää tänä keväänä – kotimaista karitsanlihaa vapautui ravintoloista kaupoille ja kuluttajille, saatavuus voi vaihdella alueittain
Suoramyyntitilat ottavat toiminnassaan huomioon poikkeustilanteen, tuotteita voidaan luovuttaa ilman lähikontakteja.
Kokki Sami Garam valmisti kotimaista karitsaa viime joulukuussa itsenäisyyspäiväksi osana Suomen Lammasyhdistyksen kampanjaa. Kuva: Jarkko SirkiäTänä pääsiäisenä kotimaisesta karitsan- ja lampaanlihasta ei näytä tulevan pulaa.
Kotimaista lampaanlihaa on hyvin saatavilla pääsiäiseksi ravintoloiden suljettua ovensa poikkeustilanteessa, tiedottaa Pro Agria.
Lihaa on myynnissä ainakin suoramyyntilammastiloilla sekä joissakin Reko-renkaissa. Myös kaupoille riittää myyntiin kotimaista lammasta, mutta saatavuus vaihtelee alueittain.
Suoramyyntitilat ottavat toiminnassaan huomioon poikkeustilanteen.
Tuotteiden luovutus onnistuu tietysti myös ilman lähikontakteja, kertoo Sari Jaakola Salossa sijaitsevasta Herrakunnanlampaasta. Tila myy kaiken tuottamansa karitsanlihan joko ravintoloille tai suoraan kuluttajille.
Tämä pääsiäinen eroaa aikaisemmista siten, että koronavirusepidemian vuoksi myynti ravintoloihin on loppunut kokonaan.
"Lihaa riittää nyt kuluttajille myytäväksi", Jaakola toteaa. Hän on tyytyväinen, että tila ei ole keskittänyt myyntiä pelkästään ravintoloihin, eikä ole nyt vain yhden tukijalan varassa.
"Myyntikanavia kuluttajille olisi vaikea taikoa hetkessä tyhjästä."
Koronakriisi on tuonut Herrakunnan tilalle joitakin uusia asiakkaita, ja kertaostosten koko on kasvanut.
"Ehkä nyt on paremmin aikaa etsiä suoramyyntikanavia ja noutaa lihaa Reko-myynneistä tai suoraan täältä tilalta", Jaakola pohtii. Hän arvelee, että osalla kuluttajista on poikkeustilanteen myötä myös herännyt halu tukea suomalaista tuotantoa ja paikallisia yrittäjiä.
Hamstraustuotetta kotimaisesta karitsasta ei ole tullut, mutta arvo-osien lisäksi ostetaan myös muita ruhonosia. "Vasta pääsiäissesongin jälkeen näemme, miten korona muuten vaikuttaa myyntiin", Jaakola toteaa.
Teurastamoyrittäjä työskentelee koronakeväänä viikkoa ennen pääsiäistä päivä kerrallaan.
"Osa peruu lihatilauksia ja osa tekee uusia. Varovaisuus ja epävarmuus ovat vahvasti läsnä. Nyt eletään hetkessä. Ensi viikosta tulee vielä mielenkiintoinen rypistys", Kaarin Knuuttila toteaa.
Se on hänenkin mielestään selvää, että lihaa riittää kaikille halukkaille. "Paahtopaistia tai sisäfileetä ei jokainen saa, mutta karitsanlihaa kyllä riittää",
Se, että ravintolat ovat kiinni eikä isoja sukupääsiäisiä vietetä, näkyy teurastamolla selvästi myös lihan leikkuussa. "Pienempiä annoksia pakataan."
Kotimaisen lampaanlihan tuotanto on laskenut vajaat viisi prosenttia vuoden 2018 määrästä. Syynä tuotannon vähenemiseen on lihan vaihteleva menekki ja alan kannattavuus.
Lammasalan toimijat ovat aloittaneet vuoden 2019 aikana keskustelut lihaketjun ongelmien ratkaisemiseksi. Tuotannon jatkuminen Suomessa riippuu markkinaneuvotteluiden onnistumisesta sekä mahdollisista muutoksista kuluttajakäyttäytymisessä.
Suomessa kulutetun lampaanlihan kotimaisuusaste on noin 50 prosenttia. Jos ulkomaantuonti vähenee, kotimaiselle karitsalle aukeaa lisää markkinoita.
Alalla uskotaan vahvasti kotimaiseen tuotantoon ja sen vahvuuksiin kuluttajamarkkinoilla. Kotimainen lammas on kasvatettu hyvinvointiehtojen mukaisesti, ja se on vastuullinen valinta, muistuttaa ProAgrian erityisasiantuntija Milla Alanco-Ollqvist.
"Suomalaisten lampaiden terveys on hyvä ja lääkitystä käytetään harkitusti. Ostamalla kotimaista lammasta tuet myös maisemalaidunnusta ja kotimaisia yrityksiä."
Tuotantoa jatkavat tilat ovat vastanneet kuluttajien toiveisiin ja jaksottaneet karitsointeja niin, että lihaa saataisiin markkinoille nykyistä enemmän pääsiäisenä ja alkukesästä. Osa tuottajista on siirtänyt toiminnan painopisteen muihin lammastuotteisiin, kuten maisemanhoitoon. Myös villan jalostus on nousussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

