Luomuvihannestilan isäntä yllättyi hyvistä hakijoista – "Kuun lopulla päästään istutushommiin" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Luomuvihannestilan isäntä yllättyi hyvistä hakijoista – "Kuun lopulla päästään istutushommiin"

Ulkomaalaisten kausityöntekijöiden jääminen pois uhkaa maatiloja, joiden toiminta perustuu kasvukaudella juuri heihin. Vuokratyövoimayritys sai hakijavyöryn alan töihin.
Kuvakaappaus
Kalliolan luomu sai hakijoita kiireelliseen työvoimapulaansa – ei tosin Twitteristä, jossa Antti Vauhkonen julkaisi äskettäin kiitosviestinsä.

"Haukivuorella tarvitaan käsipareja kesäkaudelle! Monipuolisia luomuvihannestilan töitä tarjolla. Hommat opetetaan, mutta iloinen mieli ja reipas ote töihin vaaditaan."

Luomuvihannestilaa Mikkelin Haukivuorella yhdessä Elina-vaimonsa isännöivän Antti Vauhkosen ilmoitus somessa ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n töitäsuomesta.fi-palvelussa sai hakijoita liikkeelle.

"Saimme yli kymmenen hakemusta. Olemme palkanneet heistä neljä, lisää tulee kesäkuussa. On pakko kiitellä kaikkia heistä, sillä jokainen haki paikkaa vakavasti cv:n kanssa," Antti Vauhkonen sanoo.

Moni perusteli luomutuotantoa syyksi siihen, miksi haluaa tulla töihin tilalle.

Työntekijöiden pestaaminen koronaviruksen aikaan tapahtuu videokeskustelussa, mikä ei ainakaan helpota valintaa.

"Videolla ei näe vaikkapa hakijan kävelytyyliä ja olemusta samalla tavalla kuin kasvokkain. Pakkaamolle tarvitaan nopeat kädet, pellolle puolestaan voimaa".

"Meillä on kolmen vakituisen työntekijän lisäksi kesäisin vain kymmenkunta ulkopuolista, mutta isommilla marjatiloilla työhaastattelu näin on jo aivan eri juttu", Vauhkonen jatkaa.

Yli kymmenen uuden työntekijän perehdytys on iso haaste. Kalliolan tilalle uusi väki tulee tämän vuoksi portaittain töihin. Istutuskausi alkaa neljän uuden työntekijän lisävoimin.

"Hakijoita oli 17. vuodesta yli nelikymppisiin, pääasiassa naisia. Joukossa on opiskelijoita koti- ja ulkomailta sekä esimerkiksi vuorotyötä tehneitä tehdastyöntekijöitä.

Vauhkonen toivoo, että tilanne rajoilla normalisoituu lähikuukausina. Silloin tutut kausityöntekijät pääsevät Ukrainasta huolehtimaan rutiinilla muun muassa eri kaupparyhmien toiveiden mukaisesta pakkaustavasta.

"Hallituksen antama lupaus 1 500 ukrainalaistyöntekijästä merkitsisi yhtä kahta ihmistä per tila. Se olisi ensiapu, mutta tilat tarvitsevat syksyn korjuukauteen vielä enemmän väkeä."

"Meillä oli vielä hiljattain kriittinen tilanne koko kasvukauden suhteen, mutta uskon kaiken järjestyvän kesän mittaan. Ruokaa pitää syödä, siitä voi olla hyvinkin pulaa syksyllä,"

Työntekijöitä vuokraavan Baronan mukaan viime torstaina avattuihin maatalouden kausityönhakuihin tuli neljän ensimmäisen päivän aikana peräti yli 1 000 työhakemusta. Edelleen kasvava hakemusmäärä on poikkeuksellisen suuri.

Lue aiheesta lisää: Suomalaiset valmiina maatalouden kriittisiin kausitöihin – muutamassa päivässä tuhat hakemusta henkilöstöpalveluyritykselle

Somalit, irakilaiset, teologi ja Picnic-ketju – Kausityö maatilalla kiinnostaa nyt näitä kaikkia

Lue lisää

Palkittu elintarvikealan yritys on kymmenkertaistanut työntekijöidensä määrän seitsemässä vuodessa – "Luomulle ja luonnontuotteille on oikeasti kysyntää"

Suomeen saa tulla vielä 4 500 kausityöntekijää EU:n ulkopuolelta – hallitus päätti kasvattaa työntekijöiden enimmäismäärää

Mansikat eivät ole ainoita, joiden sato uhkaa jäädä maahan – ilman avomaan kasviksia edessämme on ankea talvi

Luomu on kestävää