Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Mielipide: Jos koulukyydissä yhdellä on tartunta, se on kohta kaikilla – viljelijäperheen sairastuessa seuraukset voivat olla rajut

Anja Peura on huolissaan viljelijöiden sairastumisesta koronaan. "Entäs kun juuri nyt pitäisi tehdä kevättyöt pellolla ja navetassakin pitäisi olla."
Jaana Kankaanpää
Lapset ovat lähdössä takaisin kouluihin toukokuun puolessa välissä.

Katsoin tiedotustilaisuutta koulujen avaamisesta. Enpä tiedä mitä sanoisi. 

Ajatteliko kukaan tilannetta joka täällä haja-alueilla on arkipäivää? Meillä lapset kulkevat kouluun bussilla ja takseilla, jopa lähes tunnin yhteen suuntaan. Ahtaassa autossa. 

Heidät keräillään aamulla useasta perheestä. Sitten jos jollakin olisi tartunta, se olisi matkan jälkeen kaikilla. Koulussa nämä jakaantuvat esimerkiksi neljään eri ryhmään, joissa kaikissa on parikymmentä lasta. 

Paluukyyti on yhtä ahdas, mutta koostuu osin eri perheiden lapsista. Taas virus leviää. 

Sitten suurin osa näistä lapsista menee kotiin maatilalle, jossa vanhemmat työskentelevät yksin tai kaksin.

Nyt virus on saavuttanut suurin piirtein kaikki kunnan maatilat yhtä aikaa. Entäs kun juuri nyt pitäisi tehdä kevättyöt pellolla ja navetassakin pitäisi olla. 

Ollaan koronassa kaikki yhtä aikaa, eikä lomittajia ole kuin kourallinen. 

Tuet jää EU:lta saamatta, kun peltotyöt jää tekemättä. Eikä ole eläimille rehua, kun ei saa lantoja peltoon eikä ole rehuntekijäksi vielä juhannukseltakaan.

Ympäristö kärsii kun lantasäiliöt pursuavat yli, ja eläimet kärsivät, kun eivät hoitajat ole kunnossa. 

Eniten kärsii se viljelijä, joka tietää että pitäisi, mutta kun ei henki kulje. Ja tietää, että ennen syksyä saa laittaa pillit pussiin kun ei tule maitotiliä eikä tukia.

Siinä ei enää auta lyhennysvapaat eikä korkotuet.

Kevättyöterveisin,

Anja Peura

Puolanka

Lue kaikki Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Kouluista korona maatiloille

Hallitus vain politikoi koulujen avaamisella

Peruskoulujen oppilaat palasivat lähiopetukseen erityisjärjestelyin – Savonlinnassa osalle lapsista suositellaan karanteenia, jota asiantuntijat kritisoivat

Rehtoreilla vakaa mielipide koulujen avaamisesta: "Osa oppilaista jäisi joka tapauksessa kotiin, tilanne olisi sekasortoinen"