Koronatartuntojen aalto nosti esiin vierastyövoiman heikot työolot Saksan teurastamoilla - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Koronatartuntojen aalto nosti esiin vierastyövoiman heikot työolot Saksan teurastamoilla

Urakkatyö lihateollisuudessa aiotaan kieltää.
Jaana Kankaanpää
Arkistokuva suomalaisesta teurastamosta.

Työoloista saksalaisissa teurastamoissa on keskusteltu vuosikausia, mutta vasta koronapandemia on saanut asiat liikkeelle, kirjoittaa ruotsalainen ATL.

Huhtikuun aikana noin 300 työntekijää sairastui koronavirukseen Birkenfeldin teurastamolla. Yli 200 sairastuneista oli romanialaisia.

Myös Westfleischsin teurastamossa läntisessä Saksassa satoja työntekijöitä on saanut koronatartunnan, ja tällä viikolla saman yhtiön teurastamo Dissenissä suljettiin satojen koronatartuntojen vuoksi.

Sairastumiset nostivat esiin itäeurooppalaisten raskasta työtä tekevien työntekijöiden heikot työolot.

Saksan työmarkkinaministeri Hubertus Heil on todennut, että lihateollisuus on maalle tärkeää, mutta työntekijöiden hyväksikäyttöä ja pandemian leviämistä ei voida hyväksyä.

Maassa lisätään teurastamoihin kohdistuvia tarkastuksia, ja rikkeistä ryhdytään sakottamaan. Vierastyövoiman urakkatyö aiotaan kieltää vuoden vaihteessa.

Monia saksalaisteurastamojen toimintoja on ulkoistettu itäeurooppalaisille yrityksille, jotka välittävät työntekijöitä Romaniasta ja Bulgariasta Saksaan.

Vierastyövoima asuu usein pienissä tiloissa, joissa samassa huoneessa saattaa majoittua jopa seitsemän henkilöä. Heille maksetaan lakisääteistä minimipalkkaa, mutta he eivät ole oikeutettuja saksalaiseen sosiaaliturvaan.

Sairastapauksissa työntekijät lähetetään takaisin kotimaahansa.

Matala palkkataso on vahvistanut saksalaisten lihayhtiöiden asemaa vientimarkkinoilla ja taannut edullisen lihan maan omille kuluttajille.

Lihan hinnan nostamista kuvaillaankin Saksassa politiikan miinakentäksi, jossa kansan suosiota nauttivat ne poliitikot, jotka lupaavat edullista ruokaa.

Lue tästä alkuperäinen artikkeli: ATL: Corona på slakterier – Tyskland skärper lagen

Lue lisää

Oppi ei nytkään kaada ojaan

STM jätti maskiselvityksensä – hallitus päättää jatkosta ensi viikolla

Koronakesän matkasuunnitelmiin odotetaan lisävaloa tänään

Mansikat eivät ole ainoita, joiden sato uhkaa jäädä maahan – ilman avomaan kasviksia edessämme on ankea talvi