Snellmanin sikasopimuskohu nostatti keskustelua myös MTK:n johtokunnassa – Marttila: "Maatalousyrittäjien ja teollisuuden väliset sopimusrakenteet epätasapainossa" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Snellmanin sikasopimuskohu nostatti keskustelua myös MTK:n johtokunnassa – Marttila: "Maatalousyrittäjien ja teollisuuden väliset sopimusrakenteet epätasapainossa"

Pienen yrittäjän ja merkittävästi suuremman elintarviketeollisuuden yrityksen välisissä sopimuksissa irtisanomisajat eivät voi johtokunnan mielestä olla yksi yhteen.
Jaana Kankaanpää
MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mielestä sopimusrakenteet maatalousyrittäjien ja teollisuuden välillä ovat epätasapainossa ja osin kohtuuttomia.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n johtokunta keskusteli tänään tiistaina järjestetyssä kokouksessaan huolestuneena tuottajan asemasta elintarvikeketjussa.

Keskustelun taustalla oli viime perjantaina uutisoitu Snellmanin irtisanoma tuotantosopimus (MT 12.6.). Irtisanottu sianlihantuottaja Sami Yli-Rahnasto oli keväällä arvostellut mediassa suomalaista lihantuotantoa ja sen kannattavuutta.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistuttaa, että MTK on aina jäsentensä puolella erilaisissa riita-asioissa ja antaa juridista apua.

"Tässä tapauksessa sitä ei ole ilmeisesti tarvittu, sillä toimenpidepyyntöä ei ole tullut", hän sanoo.

MTK:n johtokunnan mielestä tuottajan ja elintarviketeollisuuden välisiin sopimuskäytäntöihin tarvitaan muutoksia.

Pienen yrittäjän ja merkittävästi suuremman elintarviketeollisuuden yrityksen välisissä sopimuksissa irtisanomisajat eivät voi johtokunnan mielestä olla yksi yhteen.

"Esimerkiksi Snellmanin tapauksessa irtisanomisaika oli molemmin puolin kuusi kuukautta. Maatalousyrittäjien ja teollisuuden väliset sopimusrakenteet ovat epätasapainossa ja osin kohtuuttomia", Marttila sanoo. "Tuottajan puolelta kuusi kuukautta on varmaan ihan hyvä, vahvemman puolella sen pitäisi olla esimerkiksi 24 kuukautta. Tässä on paikka myös lainsäätäjälle, jos ei muutoksia synny keskustelemalla."

Marttilan mukaan johtokunnan huoli ja tahtotila asiaan vaikuttamiseksi on vahva. "Pienemmän neuvotteluasemaa on kyettävä parantamaan eri keinoin."

Esimerkiksi elintarvikelakia ollaan päivittämässä EU:n epäreilujen kauppatapojen direktiivin mukaiseksi. Esitys lain muuttamisesta on nyt lausuntokierroksella.

Marttila korostaa, että viime vuosina epäreilujen kauppatapojen kitkemisessä on tehty selviä parannuksia mutta tehtävää on yhä.

"Esimerkiksi tuottajaorganisaatioiden saralla on Suomessa vielä paljon tekemistä. Se on merkittävä keino vahvistaa pienen tuottajan neuvotteluvoimaa."

Lue lisää aiheesta:

Snellman irtisanoi lihataloa arvostelleen Sami Yli-Rahnaston tuotantosopimuksen – "On mahdollista, että sikatalous loppuu tilaltamme tähän"

Lue lisää

MTK toivoi budjettiin vahvempia panostuksia biotalouteen ja -kaasuun

MTK:n Marttila Vanhasen talousarvioehdotuksesta: "Jämäkkä ulostulo, biotalousinvestointeihin kaivataan lisää kunnianhimoa"

Maaseudun ei kannata jäädä omaan somekuplaansa

"Miksi ei näy päätöksiä hajauttavan yhteiskunnan puolesta" — MTK:n puheenjohtajan syyttävä sormi osoittaa keskustaa