Maatalous

Snellman irtisanoi lihataloa arvostelleen Sami Yli-Rahnaston tuotantosopimuksen – "On mahdollista, että sikatalous loppuu tilaltamme tähän"

Yli-Rahnasto epäilee, että hänestä yritetään tehdä varoittava esimerkki näyttämällä miten lihataloa kritisoivalle käy.
Johannes Tervo
Sami Yli-Rahnasto esiintyi keväällä useissa lehdissä kertomassa sikaketjun tilanteesta.

Snellmanin Lihanjalostus Oy on irtisanonut tuotantosopimuksensa keväällä mediassa suomalaista lihantuotantoa ja etenkin sen kannattavuutta arvostelleen sianlihantuottaja Sami Yli-Rahnaston kanssa.

Yli-Rahnaston MT:lle näyttämässä Snellmanin lähettämässä ilmoituksessa yhtiö kertoo, ettei näe enää edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Yli-Rahnaston kanssa.

"Esiinnyin naamallani ja nimelläni suomalaista lihantuotantoa ja sikataloutta käsittelevissä jutuissa Maaseudun Tulevaisuudessa, Ilkka-Pohjalaisessa ja Maaseutumediassa huhtikuun aikana", kertoo Yli-Rahnasto.

MT julkaisi huhtikuussa jutun Halpuutus lihaketjussa jatkuu ja Snellman pyysi tuottajia vaikenemaan – "Turpa kiinni ja tuottakaa -asenne ei ole lihatalolta nykypäivään sopivaa"

"Jutuissa oli keskiössä lihantuotannon kannattavuus Suomessa, sianlihan hinnan korotustarpeet ja sikatuottajien asema. Lisäksi kritisoin lihatalo Snellmanin toimia hillitä tuottajien keskustelua Snellmanin sikaketjun ongelmista erilaisissa viestikanavissa", Yli-Rahnasto kertaa.

Yli-Rahnasto on MTK-Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtaja.

Hän halusi saada aikaan julkista keskustelua sikaketjun ongelmista.

"Sain jutuista paljon myönteistä palautetta sekä yhden juttuja moittivan puhelun", hän kertoo.

"Snellmannin taholta ei oltu asian tiimoilta minuun missään yhteydessä missään vaiheessa. Kunnes sitten tapahtui. Joitakin viikkoja sitten tuli tuottajien Anelma-nettipalvelun kautta viesti, jossa tuotantosopimuksemme irtisanottiin yksipuolisesti."

"Irtisanomista ei perusteltu millään tavalla, vaan siinä lyhyesti todettiin, ettei Snellman näe enää olevan edellytyksiä jatkaa yhteistyötä kanssamme", hän sanoo.

Yli-Rahnasto epäilee, että hänestä yritetään tehdä varoittava esimerkki näyttämällä miten lihataloa kritisoivalle käy.

"On mahdollista, että sikatalous elinkeinona loppuu tilaltamme kokonaan tähän irtisanomiseen", hän sanoo.

"Irtisanominen todistaa kuinka heikko lihantuottajan asema tuotantoketjussa on. Nykyinen sopimusmalli mahdollistaa mielivaltaisen ja yksipuolisen irtisanomisen ilman mitään perusteluja", Yli-Rahnasto pohtii.

Snellmanin toimitusjohtaja Roland Snellman on niukkasanainen kommenteissaan.

"Kyseessä on kahdenvälinen sopimus enkä halua lähteä puimaan sen irtisanomisen syitä julkisuudessa", hän sanoo.

Kysymykseen, onko irtisanomisen syy mahdollisesti Yli-Rahnaston julkisuudessa esittämä kritiikki suomalaista lihanjalostusta kohtaan, Snellman vastaa myös lyhyesti:

"Minulla ei ole oikeutta avata asiaa julkisuudessa. Jos niin teen, joudun luottamuspulaan", hän arvelee.

Siitä, voidaanko sopimus Yli-Rahnaston kanssa mahdollisesti solmia uudestaan, pitää Snellmanin mukaan tarvittaessa keskustella hänen kanssaan myöhemmin.

Lue myös:

Halpuutus lihaketjussa jatkuu ja Snellman pyysi tuottajia vaikenemaan – "Turpa kiinni ja tuottakaa -asenne ei ole lihatalolta nykypäivään sopivaa"

Snellman lupaa palata lihahintaan pääsiäisen jälkeen –"Toivomme, että tuottajat ottavat yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa"

Snellmanilla pyrkimys nostaa sian hintaa syksyllä – yhtiö pitää mahdollisuuden perua koko korotukset

Lue lisää

Snellman lupaa ensi vuodelle parempaa hintaa

Lihanjalostuksen kaikki osastot kolunnut Roland Snellman aloitti toimitusjohtajana

Snellman nostaa hintoja: possuista 2–4 ja naudasta 5–10 senttiä lisää kilolta

Halpuutus lihaketjussa jatkuu ja Snellman pyysi tuottajia vaikenemaan – "Turpa kiinni ja tuottakaa -asenne ei ole lihatalolta nykypäivään sopivaa"