EU-parlamentti tyytymätön eläinkuljetusten valvontaan, perustaa oman tutkintavaliokunnan – "Säädöksiä ei noudateta kunnolla" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

EU-parlamentti tyytymätön eläinkuljetusten valvontaan, perustaa oman tutkintavaliokunnan – "Säädöksiä ei noudateta kunnolla"

Meppien mielestä komissio ei valvo eikä reagoi ongelmiin riittävästi.
Maija Partanen
Miljoonia eläimiä kuljetetaan EU:n alueella sekä EU-maiden ja kolmansien maiden välillä vuosittain.

Euroopan parlamenttiin perustetaan eläinkuljetuksista vastaava tutkintavaliokunta. Valiokunta koostuu 30:stä EU-parlamentin jäsenestä. He selvittävät, kuinka EU-komissio ja jäsenvaltiot varmistavat eläinten kelvolliset olosuhteet pitkissä kuljetuksissa.

Valiokunta perustettiin, koska EU-komission koordinoimaa valvontaa ei ole pidetty riittävänä. Meppien tarkoitus on perehtyä muun muassa kuljetettavien eläinten tilaa, ruokintaa, lämpötilaa ja ilmanvaihtoa koskevien EU-säädösten toteutumiseen.

Pitkät kuljetusmatkat ovat merkittävä riski eläinten hyvinvoinnille, EU-parlamentin ympäristö- ja maatalousvaliokuntien mepit totesivat vuosi sitten lausunnossaan.

Elävien eläinten kuljettamiselle tulisikin säätää tiukempia enimmäisvälimatkoja, europarlamentaarikko Alviina Alametsä (vihr.) toteaa. Koronakriisi on heikentänyt kuljetusoloja entisestään.

”Nykyisiä eläinkuljetusten olosuhteita valvovia säädöksiä ei noudateta kunnolla. Koronakriisin aikana tilanteesta tuli entistä vaikeampi, sillä rajojen sulkeutuminen ja pitkät odotusajat maiden rajoilla ovat aiheuttaneet eläimille tarpeetonta kärsimystä”, Alametsä kertoo.

”Myös EU:sta Englannin kanaalin yli kulkeva lauttaliikenne on osoittautunut eläinten kannalta tuskalliseksi pullonkaulaksi, ja eläimet joutuvat kuljetuksen aikana kärsimään kohtuuttoman pitkistä kuljetusajoista huonoissa olosuhteissa. Toivon komitean parantavan olosuhteita käytännössä.”

”Hyvä, että asiaa lähdetään selvittämään. Eläinten hyvinvointi on kaikkien etu”, MTK:n kotieläinasiamies Tarja Bäckman kommentoi.

Bäckmanin mukaan kuljetusten valvonta on puutteellista erityisesti EU:n ulkopuolelle suuntautuvissa kuljetuksissa. Elävien eläinten sijaan olisikin parempi kuljettaa ruhoja.

”Eläviä eläimiä viedään paljon Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan, ja valvonta on usein näissä kuljetuksissa vaikeaa.”

Osa mepeistä vaatii, että kuljetusaikoja tulisi rajoittaa kahdeksaan tuntiin. Kuljetusaikojen merkittävä lyhentäminen vaikuttaisi Suomeen.

”Suomessa välimatkat ovat pitkiä ja teurastamotoiminta keskittynyttä, minkä takia kuljetusajatkin ovat pidempiä. On hyvä muistaa, että purkaminen ja lastaus ovat ne eläimille stressaavimmat vaiheet. Siksi useat tauot eivät välttämättä kohentaisi eläinten hyvinvointia”, Bäckman muistuttaa.

Valiokunnan on toimitettava loppuraporttinsa 12 kuukauden kuluessa sen perustamisesta.

Lue myös:

Eläinkuljetukset sakkaavat Euroopassa, mepit vaativat komissiota puuttumaan – "Uhkaa miljoonien eläinten hyvinvointia"

EU-parlamentin jäsenet vaativat eläimille parempia kuljetusoloja: ukaasina jäädyttää kuljettajien lisenssejä tai hyllyttää kalustoa

Lue lisää

SEY: Eläinten hyvinvoinnin parantamiseen tarvitaan tehokkaampia keinoja ja lisää resursseja – Lemmikkejä hankitaan harkitsematta ja vähin tiedoin

Lukijalta: Kun vaimoni kuoli nopeasti etenevään syöpään, sain kokea, millainen on maataloustuottajan oikeusturva

Missä on maanviljelijän oikeusturva?

EU-komissio täräyttää maataloudelle suuria tavoitteita: kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käyttöä leikataan ja antibioottien myyntiä vähennetään kovalla kädellä