Maatalous

Ruokavirasto vaatii Valiota luopumaan laidunkuvista vapaan lehmän maidon markkinoinnissa

Vapaan lehmän maito -nimen käytön virasto hyväksyy, laidunnusta ei edellytetä.
Jussi Knaapi
Valio ei saa jatkossa käyttää laidunnuskuvia vapaan lehmän maidon markkinoinnissa.

Ruokavirasto on lähettänyt Valiolle kehotuskirjeen, jossa kehotetaan lopettamaan harhaanjohtava laidunkuvituksen käyttö vapaan lehmän maidon markkinoinnissa.

Valion vapaan lehmän maito tulee pihattonavetoista, joissa lehmät eivät ole kytkettyinä. Laitumelle tai jaloittelemaan ne eivät välttämättä pääse.

Kun Valio syyskuussa toi vapaan lehmän maitonsa markkinoille, sen kilpailija Juustoportti ärsyyntyi.

Juustoportin samanniminen tuote on ollut markkinoilla jo pitkään, ja yhtiön mukaan sen kriteerit ovat tiukemmat: lehmät muun muassa pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden.

Ruokavirasto on nyt selvittänyt, syyllistyykö Valio harhaanjohtavaan markkinointiin.

Virasto toteaa, että Valio voi käyttää markkinoinnissaan termiä vapaan lehmän maito, vaikka lehmät eivät ulkoilisikaan. Pihatossa kytkemättä liikkuva lehmä on viraston tulkinnan mukaan vapaa verrattuna parsinavetassa kytkettynä pidettyyn lehmään. Suurin osa Suomen navetoista on edelleen parsinavetoita ja merkittävä osa lehmistä pidetään niissä.

Markkinoinnin kuvastoa Valio sen sijaan joutuu muuttamaan.

"Tuotenimi vapaan lehmän maito tai muu lehmien vapauden korostaminen yhdistettynä laiduntavien lehmien kuviin luo mielikuvan vapaasti laiduntavista lehmistä", Ruokavirasto katsoo. "Jos näillä lehmillä ei tosiasiassa ole laiduntamismahdollisuutta, markkinointi on harhaanjohtavaa."

Harhaanjohtava markkinointi pitää korjata tai lopettaa, Ruokavirasto kehottaa.

Ruokatieto Oy:n Tietohaarukka-julkaisun mukaan vuonna 2018 Suomen navetoista 61 prosenttia oli parsinavetoita ja niissä oli lehmistä 39 prosenttia

Ruokavirasto saattaa muuttaa tulkintaansa vapaan lehmän maidosta siinä vaiheessa, kun valtaosa lehmistä asuu pihatossa.

Lue lisää

Kadonneet eläimet, hiljaisuus ja runsaat teurastukset omaan käyttöön voivat herättää valvojan kiinnostuksen – Rikos voi paljastua eläinrekisterin kautta

Ruokavirasto rajoittaa siipikarjan siirtoja Janakkalassa lintuinfluenssan takia – mahdollisista lintujen joukkokuolemista ilmoitettava heti eläinlääkärille

Tuliko kotiisi siemenpusseja, joita et ole tilannut? Ruokavirastolla on sinulle selkeät ohjeet

Valion tuotteet palaavat Lidliin vuosien tauon jälkeen