Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Saksassa saatetaan joutua tuhoamaan sikoja - Tönniesin suurteurastamo on edelleen kiinni koronan takia

Sulun takia teurastamatta on jäänyt päivittäin ehkä 20000 sikaa, sillä korvaavia teurastamoja on ollut vaikea löytää. Vientiäkin mietitään.
Tönnies
Tönniesiin suurteurastamo Hannoverin länsipuolella seisoo kolmatta viikkoa, kun yli tuhat tehtaan työntekijää oli saanut koronatartunnan.

Saksalaisen Tönniesin suurteurastamon sulkeminen koronaepidemian takia saattaa johtaa pahimmillaan sikojen tuhoamiseen, arvioi Saksan yleisradion, ARD:n, haastattelema Saksan eläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtaja Holger Vogel torstaina.

Tönniesin teurastamokompleksin työntekijöissä todettiin laajalle levinnyt tautiepidemia juhannuksen edellä. Yli viidesosalta testatuista 6 500 henkilöstä todettiin tartunta. Teurastamon työntekijät ja perheenjäsenet passitettiin kahdeksi viikoksi kotikaranteeniin ja teurastamo suljettiin.

Karanteenin piti päättyä torstaina, mutta vielä perjantaina ei tiedetty, miten pitkään sulku jatkuu.

Tönniesin tiedotusjohtaja André Vielstädte vahvisti MT:lle perjantaina, että teurastamo on edelleen kiinni. Vasta tulevalla viikolla päätetään, miten laitoksen avaamisessa edetään.

Vogelin mukaan tilanne alkaa käydä kriittiseksi etenkin porsastiloille, kun tuotantoketju pysähtyy. Lihasikalat eivät saa sikoja eteenpäin eivätkä voi ottaa porsaita vastaan. Viranomaisten pitää puuttua tilanteeseen, kun eläinten määrä ylittää 10 prosenttia luparajat.

Vogelin mukaan puuttumiskynnys on korkea, koska kyse ei ole eläintaudista.

Hannoverin ja Düsseldorfin välisen moottoritien rampille rakennettu Rheda-Wiederbrückin teurastamo pystyy parhaimmillaan teurastamaan 30 000 sikaa päivässä, mikä on kolminkertainen määrä verrattuna Suomen kolmen teurastamon yhteiseen kapasiteettiin.

Vogelin mukaan sianlihan tuotantoketju on viritetty äärimmilleen, eikä yhden ison teurastamon seisonkin varalta löydy korvaavaa teurastuskapasiteettia. Saksassa on mietitty jopa sikojen kuljettamista naapurimaihin teurastettavaksi, mutta toistaiseksi ei tiedä, onko se mahdollista ja halutaanko saksalaisia sikoja edes ottaa vastaan.

Tönniesin Rheda-Wiedenbrücken teurastamo ei ole ensimmäinen koronan takia suljettu yksikkö, vaan vastaavia on ollut useita.

Samalla keskustelu on kiristynyt ja etenkin jättiteurastamoja on alettu kritisoida. Saksan teurastamokenttä alkoi keskittyä 70-luvulla ja pienet ja keskisuuret teurastamot ovat lähes hävinneet markkinoilta.

Koronatartuntojen löytyminen teurastamoilta on liitetty ulkomaalaiseen työvoimaan ja työvoiman ahtaisiin asumisoloihin, jolloin virus on päässyt leviämään. Pahimmillaan romanialaiset työntekijöitä on asunut seitsemän samassa huoneessa. Poliittinen paine työntekijöiden olojen kohentamiseksi kasvaa.

Tutkimuseläinlääkäri havaitsi ARD:n tietojen mukaan puutteita myös teurastamon ilmanvaihdossa, jolloin virus on saattanut levitä sitä kautta.

Teurastamoille kevät oli taloudellisesti erinomainen. Vienti Kiinaan kasvoi kaksikertaiseksi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ja viennin arvo yli kolminkertaiseksi. Myös sianlihan hinta on noussut Saksassa.

"Im Zweifel müssen Tiere entsorgt werden"

Saksan koronateurastamon vaikutukset Euroopan lihamarkkinoille vielä auki: "Aiemmin on ollut jonkinlainen eurooppalainen keskivertohinta, mutta nyt näin ei ole"

Lidl luopui varotoimena Tönniesin lihatuotteista

Saksalaisen jättiteurastamon koronatilanne synkkenee – yli 1 500 työntekijää saanut tartunnan, alueelle liikkumisrajoituksia

Lue lisää

Vastuullisesta ruuasta maksettava tarpeeksi

Koronatartuntojen vuoksi suljettu Tönniesin teurastamo on jälleen auki – Saksan sikaruuhka ei ole silti helpottumassa

Kyselyn mukaan puhelimien valvontasovellukset epidemioiden torjumiseksi jakavat mielipiteitä – "Ihmiset näyttävät hyväksyvän valvonnan, joka ei kohdistu heihin itseensä"

Urheilujoukkueista syntyi altistumisryppäitä Mikkeliin ja Seinäjoelle – Raportointiviive nosti piikin koronatapauksien määrään