Maatalous

Poliisi: Ison-Britannian maatilavarkausaalto voi rantautua myös Suomeen – "Kun tullaan maahan rikollisissa tarkoituksissa, kohteena voivat olla myös maatilat"

Suomessa maatiloilta varastetaan pääasiassa polttoainetta, mutta myös kone-, eläin- ja satovarkauksista on raportoitu poliisille.
Petteri Kivimäki
Poliisin mukaan maatilavarkaudet eivät ole Suomessa suuri ilmiö. Kuvituskuva.

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo, että maatilavarkaudet näkyvät Suomessa omaisuusrikosten suuressa massassa, vaikka niitä ei tilastoidakaan erikseen. Mistään suuresta ilmiöstä ei voida puhua.

Aho ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteivät Isossa-Britanniassa yleistyneet järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvät maatilavarkaudet voisi rantautua Suomeen.

"Kaikki mitä tapahtuu maailmalla voi tapahtua myös Suomessa. Rikollisuus on liikkuvaa, ja kun tullaan maahan rikollisissa tarkoituksissa, kohteena voivat olla myös maatilat", Aho arvioi.

Polttoaine on Ahon mukaan hyvin tyypillistä maatiloilta varastettavaa omaisuutta. Polttoaine käytetään usein rikollisen tai rikollisten omiin tarpeisiin tai jälleenmyydään pimeästi tyypillisesti Suomen rajojen sisäpuolella.

Polttoainevarkauksien määrään keväällä vaikuttivat koronaviruksen vuoksi asetetut matkustusrajoitukset, jotka hillitsivät maahan tulevan rikollisuuden määrää. Kaikkineen omaisuusrikosten määrä lähti kuitenkin uudelleen nousuun kesän aikana, Aho kertoo.

Myös työkoneita, traktoreita ja peräkärryjä lähtee toisinaan pitkäkyntisten mukaan. Eläin- ja satovarkaudet vaikuttavat puolestaan harvinaisilta. Aho kertoo, että tänä vuonna poliisille on ilmoitettu Suomessa yksi epäilty eläinvarkaus.

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin yksittäisistä pyöröpaalivarkauksista.

Lue lisää:

Järjestäytyneet liigat ryöväävät maatiloilta koneita ja eläimiä Isossa-Britanniassa – hintalappu liki 60 miljoonaa euroa vuodessa

Lue lisää

Joka viides poliisin henkilöstöstä työskentelee vakavista sisäilmaongelmista kärsivissä kohteissa – huonokuntoisia tiloja on MT:n selvityksen mukaan erityisesti Pohjois-Suomessa

Hankintojen viivästymisen ikävä varjopuoli: Poliisiajoneuvojen huolto- ja korjauskulut ovat kasvaneet joillain poliisilaitoksilla yli kolmanneksen vain muutamassa vuodessa

Mitä puimurin tai traktorin kuljettajan pitää ottaa liikenteessä huomioon, jotta hän välttyy kolarin tullessa rikossyytteeltä? Poliisitarkastaja kertoo

Tuhansia litroja polttoainetta, traktori ja jopa aitatolpat – lue, mitä kaikkea MT:n lukijoiden maatiloilta on varastettu