Maatalous

Tätä hamppua ei kannata pössytellä mutta siemenistä saa raaka-ainetta elintarvikkeisiin ja rehuihin – Trans Farm alkaa viljelyttää öljyhamppua teollisuuden tarpeisiin

Sopimuksia Finola-öljyhampun viljelystä aletaan tehdä syyskuun alusta alkaen. Tavoitteena on viljelyalan tuplaaminen.
Kari Salonen
Öljyhampun siemenet sekä niistä valmistettu rouhe ja jauhe soveltuvat käytettäväksi esimerkiksi leivonnaisissa ja levitteissä.

Kuminasta tunnettu Trans Farm Oy aloittaa elintarvike- ja rehukäyttöön tarkoitetun hampun viljelyttämisen ja vastaanottamisen.

"Viljelysopimuksia satokaudelle 2021 tehdään syyskuun alusta lähtien", toimitusjohtaja Jyrki Leppälä kertoi Hyvinkäällä keskiviikkona 26.8. järjestetyssä tilaisuudessa.

Öljyhamppua viljellään Suomessa noin 700 hehtaarilla. Riihimäellä toimivan Trans Farmin tavoite on alan tuplaaminen kahtena seuraavana vuonna.

Viljelijöille sopimus takaa varman ostajan, menekin ja kiinteän hinnan, joka on tiedossa kylvöjen alkaessa, Leppälä lupaa.

Hintaa toimitusjohtaja kuvaa sellaiseksi, että tuotanto kannattaa kaikille, erityisesti tuottajille. "Enemmän kuin rypsillä tai kuminalla.

Jukka Pasonen
Kuten Suomessa myös muissa maissa hamppuala kasvaa vuosi vuodelta.

"Yhtiö ei astu kuluttajamarkkinoille vaan raaka-ainetoimittajaksi öljyhampputuotteita jalostavalle teollisuudelle. Siemenet myydään paitsi kokonaisina myös kuoripellettinä, hamppuöljynä ja puristekakkuina

Tavoitteena on Leppälän mukaan pystyä tarjoamaan teollisuudelle tasaisesti suuria määriä kotimaista raaka-ainetta, mikä hyödyttää koko hamppuketjua.

Tähän saakka öljyhamppua on viljelyttänyt ja jalostanut muutama pieni toimija.

"Tuotannon oltava kilpailukykyistä tai sitä ei edes kannata aloittaa. Suomessa esimerkiksi sadot ovat samaa luokkaa kuin muualla."

Siementen lisäksi hampusta voi korjata toisenlaista satoa: kasvibiomassaa ja uuttamalla valmistettavaa CBD-hamppuöljyä.

Kasvibiomassan korjaamista vasta kokeillaan, kertoi Trans Farmin tuotepäällikkö Satu Pura Hyvinkäällä. "CBD-asiaa seurataan odottaen viranomaisilta markkinointia koskevia säädöksiä ja linjauksia."

Jukka Pasonen
Toistaiseksi Trans Farm tyytyy seuraamaan, mihin suuntaan hampun biomassa- ja CBD-öljyasiat kehittyvät.

Leppälällä on terveisiä hallinnolle: Tuotantoa ja tavaroita pitäisi koskea samat säännöt ja rajoitukset alkuperämaasta riippumatta.

"Ei tehdä kotimaista tuotantoa mahdottomaksi EU-säädöksiä tulkiten. Asioita ei pitäisi kieltää "varmuuden vuoksi."

Suomessa saa viljellä vain sellaisia hamppulajikkeita, joiden päihdyttävä THC-pitoisuus on alle 0,2 prosenttia. Meillä viljelyssä on ainoastaan kotimaassa jalostettua Finola-lajiketta, jonka siemenviljelyttäjä Trans Farm on tähänkin saakka ollut.

Viranomaiset seuraavat THC-pitoisuuksia ottamalla näytteitä sattumanvaraisesti valituilta lohkoilta. Näytteiden ottamisesta ei koidu viljelijöille kustannuksia.

Uutista korjattu 31.8. klo 11:59 Suomessa viljeltävän hamppun THC-pitoisuuden pitää olla alla 0,2 prosenttia (ei 2 prosenttia, kuten virheellisesti oli kerrottu).

Lue myös:

Video: Puimuri rohmuaa parimetristä öljyhamppua Somerolla – Muotikasvi ei päihdytä, mutta pelloilta voi yhä löytyä tyhjiä länttejä ja kaljatölkkejä

Pariskunta halusi pelastaa vanhan perinnekasvin tuholta – nyt suomalainen Finola johtaa superruokana tunnetun öljyhampun maailmanvalloitusta

HamppuFarmin ensimmäinen kylvö oli epävarma ja puimurikin syttyi tuleen – lue viljelijäperheen tarinan alku

Lue lisää

Hampusta on moneksi

Hampunviljely on jo laillista ja sillä on Suomessa pitkät perinteet, yhdistys muistuttaa – tiesitkö nämä asiat öljy- ja kuituhampusta?

"Puinnin onnistuminen määrittää, jääkö öljyhamppu viljelykiertoon" – hämeenlinnalaistilalla pitkä puintiajankohta tasaa sääriskiä

Hampun tulo viljelyyn rohkaisi puimurikaupoille: ”Korjuukoneen yhtiöittäminen sopi kaikille osapuolille