Maatalous

Sateet hyppäsivät taas yli - kolmas kuiva kesä ja kato peräkkäin

Nousiaisissa viljaa viljelevän Mikko Ollin mukaan suurin osa sadosta päätyy rehuksi jälkiversonnan takia.
Pasi Leino
Nuorimies Elias Olli otti ilon irti syksyn sadonkorjuusta samalla, kun isä Mikko tutki kevätvehnän laatua maanantaina Mynämäessä.

Ohrien sato jää puoleentoista tonnin ja kevätvehnää saadaan enintään kolme tonnia hehtaarilta. Tappiota tulee ja ensi kesänä kesantoala maksimoidaan, miettii kolmatta vuotta tilaa pitävä Mikko Olli Nousiaisista.

Maanantaina Ollit puivat kevätvehnää naapurikunnan Mynämäen puolella. Parhaita kohtia yritettiin talteen. "Suurimmalla osalla pelloista jälkiversontaa on niin paljon, että on pakko odotella", Olli kertoo.

Vakka-Suomessa on koettu kolmas katovuosi peräkkäin kuivuuden takia, Olli harmittelee. "Mereltä tulevat sateet tuntuvat hyppäävän tämän seudun yli."

Jälkiversonta on tämän syksyn vitsaus ja vihreitä jälkiversoja on kaikilla kevätviljoilla. Kauraa kylvettiin viikko ennen vappua, mutta sekään ei ole hillinnyt jälkiversontaa.

Runsas kolmannes tilan viljoista oli korjattu talteen maanantai-iltaan mennessä. Jäljellä on kevätvehnää, mallasohraa ja kauraa. Todennäköisesti sato on niin kirjavaa, että kaikki viljat päätyvät rehuksi, Olli arvelee.

Ollin mukaan surkea viljasyksy ei ole näkynyt hinnoissa, jotka tuntuvat painuvan aina vain alemmas. "Hintaa ei yritetäkään saada nousuun."

"Tilanne on vakava myös ympäristön kannalta, kun peltojen peruskunnostukset kuten ojitukset ja kalkitukset jäävät heikon taloustilanteen takia."

Syysviljat ovat menestyneet kevätviljoja paremmin. Syyskylvöt jäivät väliin vuosi sitten syksyllä. Sateet alkoivat juuri, kun piti lähteä pellolle eikä kylvökelejä sen jälkeen tullut.

Tänä vuonna on otettu opiksi ja maanantaina Olli kylvi ruista.

Lue lisää

Viljelijät ottivat vaarin markkinoiden toiveista - herneestä ja kaurasta saatiin isot sadot

Kuivuus aiheuttaa Varsinais-Suomen pelloilla satotappioita lähes vuosittain – kastelulaitteisto voisi olla kannattava investointi

Hernesato hyytyi kuivuuteen ja hellejaksoon – "Arvioimme edelleen tekevämme voitollisen ja edellisvuotta paremman liiketuloksen", Apetit kertoo

Viljan ostajat: Viljan laatu odotuksia parempi, vaikka pahimmillaan ehdittiin pelätä jo katastrofia