Puinnit edelleen alle puolivälin, laatu alkaa heiketä ja pellot pehmetä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Puinnit edelleen alle puolivälin, laatu alkaa heiketä ja pellot pehmetä

Syysvehnän kylvö kiinnostaa, mutta hitaasti etenevät puinnit eivät vapauta sille tarpeeksi kylvöalaa.
Jukka Pasonen

Viljoista on edelleen korjattuna vain alle puolet, Vilja-alan yhteistyöryhmän (Vyr) maanantain tilanteen pohjalta kokoama raportti kertoo.

Varsinais-Suomessa puituna oli eilen 45 prosenttia vilja-alasta, Uudellamaalla puolet, Hämeessä 35–50 prosenttia ja Satakunnassa vain viidennes.

Pohjanmaalla arviot vaihtelivat Etelä-Pohjanmaan 40 prosentista Pohjanmaan maakunnan 60 prosenttiin. Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa puinnit olivat noin puolessa.

Hälyttäviä tietoja kantautuu ympäri maata. Varsinais-Suomessa kevätviljojen sadonmenetykset ovat huomattavat, hehtolitrapainot ovat alhaisia ja tähkäidäntää esiintyy jo paikoin runsaasti. Kaura on alkanut paikoin tummua.

Päijät-Hämeessä vehnä ei Vyrin raportin mukaan täytä elintarvikelaadun kriteerejä vaan menee lähes kokonaan rehuksi.

Kymenlaaksossa sateet ovat olleet runsaita ja ojastot ovat aivan täynnä. Osa pelloista on pehmentynyt niin, etteivät ne enää kanna koneita.

Pohjois-Karjalassa vihantaviljaksi arvioidaan menevän jopa neljännes pinta-alasta. Syinä ovat runsas jälkiversonta sekä alueellisesti merkittävän viljanostajan lopettaminen.

Uudellamaalla puituna on eniten kauraa, mutta ohraa ja vehnääkin on saatu puitua kohtuullisen laajoja pinta-aloja. Herne saadaan todennäköisesti talteen tämän viikon aikana, mutta härkäpavun ja kevätöljykasvien kanssa ollaan ongelmissa – ne eivät ole vieläkään puintivalmiita.

Pohjanmaalla kiinnostus syysvehnän viljelyä kohtaan on lisääntynyt ja kiinnostus rukiiseen vähentynyt.

Samansuuntaiselta näyttää muuallakin: syysvehnää kylvetään mahdollisuuksien mukaan, mutta työtä hidastaa paikoin märkyys ja vielä enemmän se, että peltoa vapautuu hitaasti puintien alta.

Lue lisää

Logistiikan pelattava urakoinnissa – Mika Vuorinen urakoi kahden puimurin taktiikalla

Kaivattu pouta on vauhdittanut puinteja

Video: Puimuri ahmii tattaria Pieksämäellä – "Näyttäisi tulevan tavanomainen sato"

Lestijärvellä sato näyttää hyvältä, eivätkä vihreät jyvätkään haittaa, koska vilja tuoresäilötään