Maatalous

Hausjärven Oittiin rakentuu superfood-tehdas, jonka pääraaka-aine on öljyhamppu

"Ravitsemuksen kannalta öljyhampun siemenet ovat oikea kultakaivos."
Trans Farm
Golden Maltin toimitusjohtaja Eero Nissilä (vas.) ja Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä tutkivat hamppukasvustoa Samuel Jussilan pellolla.

Golden Malt ja Trans Farm rakentavat Hausjärven Oittiin tuotantolaitoksen, joka valmistaa terveysvaikutteisia elintarvikkeita idätetyistä siemenistä. Alkuvaiheessa tehtaan pääraaka-aine on öljyhamppu.

Laitoksen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2021 aikana.

Golden Malt on oululainen startup-yritys, jonka lippulaivatuote on luontaisesti gluteeniton ohra. Sen kehitystyö on aloitettu viime vuoden puolella.

Nyt Golden Malt on solminut strategisen kumppanuuden Trans Farmin kanssa. Trans Farm on kuminan ja öljyhampun viljelyttämiseen ja jatkojalostukseen erikoistunut yritys, jonka tuotantolaitokset sijaitsevat Riihimäellä ja Hausjärvellä.

Uuden tehtaan myötä idätettävien kasvilajien valikoima laajenee viljojen ja palkokasvien lisäksi öljyhamppuun, Golden Maltin toimitusjohtaja Eero Nissilä kertoo yritysten yhteisessä tiedotteessa.

"Ravitsemuksen kannalta öljyhampun siemenet ovat oikea kultakaivos", tiedotteessa todetaan. Ne ovat gluteenittomia ja sisältävät kaikki välttämättömät amino- ja rasvahapot. Idätys lisää niiden biologista aktiivisuutta ja parantaa mineraalien saatavuutta.

Idätyslaitos sijoitetaan Trans Farmin teollisuustiloihin Hausjärven Oittiin osana yrityksen öljyhamppuliiketoimintojen laajentamista. Golden Malt vastaa laitoksen suunnittelusta.

Idätetyt tuotteet tulevat osaksi molempien yritysten tuotevalikoimaa.

Uuden tehtaan tarpeisiin räätälöidyllä rumpumallastamolla voidaan tuottaa sekä erilaisia idätettyjä tuotteita ruokateollisuudelle että paikallisia maltaita juomateollisuuden tarpeisiin.

Tuotantolaitos on yritysten mukaan Pohjoismaissa ainoa laatuaan.

Golden Malt ja Trans Farm toteuttavat öljyhampun koeidätykset keväällä 2021 ja valmistavat ensimmäiset tuote-erät syksyllä 2021.

Yhtiöiden strategiseen kumppanuuteen kuuluu myös tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyö. Sen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa öljyhampun idätysprosessista, sen hallintaan vaikuttavista tekijöistä ja niiden vaikutuksista tuotteiden ominaisuuksiin. Tutkimushanketta koordinoi Golden Malt.

Lue myös

Tätä hamppua ei kannata pössytellä mutta siemenistä saa raaka-ainetta elintarvikkeisiin ja rehuihin – Trans Farm alkaa viljelyttää öljyhamppua teollisuuden tarpeisiin

Lue lisää

Hampun sivujakeet lisäävät kotimaisen rehuvalkuaisen tarjontaa, ja löytyvät nyt myös rehutaulukoista

Runsaskuituisen erikoisohran viljelyä kokeiltiin Suomessa – terveellistä beetaglukaania jopa enemmän kuin kaurassa

Hampunviljely on jo laillista ja sillä on Suomessa pitkät perinteet, yhdistys muistuttaa – tiesitkö nämä asiat öljy- ja kuituhampusta?

"Puinnin onnistuminen määrittää, jääkö öljyhamppu viljelykiertoon" – hämeenlinnalaistilalla pitkä puintiajankohta tasaa sääriskiä